ANKARA’DA ŞEHİR VE KIRSAL SICAKLIK FARKLARINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER (1970-2002) - Çiçek, İhsan (Fırat University, 2005)
Bu çalışmada şehirleşmenin sıcaklık üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu amaçla şehirözelliği taşıyan Ankara Meteoroloji İstasyonu (AMİ) ve kırsal özellikler taşıyan EsenboğaMeteoroloji İstasyonlarının (EMİ) 1970-2002 yılları arasına ait saatlik verileri incelenmiştir. Bunagöre gündüz saatlik sıcaklık farklarında azalma, akşam sıcaklık farklarında artma eğilimlerisaptanmıştır. Aylık ortalama sıcaklık farkları incelendiğinde ılıman kuşak şehirlerinde olduğu gibiAnkara’da da yaz ve sonbahar mevsimlerinde şehir ısı adalarının geliştiği saptanmıştır. Bununlabirlikte kış aylarında da şehir ısı adası gelişmektedir. Bunda Ankara’nın jeomorfolojisi ve bunabağlı olarak gelişen çanak terselmelerinin önemli etkisi vardır. Saatlik sıcaklık farklarının sıklıkdağılımlarında bütün sıklıklarda pozitif tarafa yönelimler saptanmıştır. Bu durum sıcaklıkfarklarında şehirleşme etkisini kanıtlayan önemli bir bulgudur.