MARKA İMAJI OLUŞTURMADA TANITIM FİLMİNİN ÖNEMİ (DİYARBAKIR İLİNE YÖNELİK ÖRNEK BİR UYGULAMA) - ADIYAMAN, ŞERİFE (Fırat Üniveristesi, 2019)
Son yıllarda popüler hale gelen marka kent kavramı, şehir yöneticilerinin ve akademisyenlerin en çok tartıştıkları konulardan biridir. Marka kent olgusu, kentlerin yaşanabilir yerler haline gelmesi ve kent sakinlerinin refah seviyesini artırmasının en önemli sonuçlarından biri olarak görülmektedir. İletişim çabalarının kentlerin markalaşma sürecinde oldukça önemli olduğu bilinmektedir. Bu iletişim faaliyetlerinden biri tanıtım faaliyetleridir. İletişim faaliyetlerinin en önemli ayağı ise tanıtım filmleridir. Şehir yöneticileri (Vali, Belediye Başkanı, Kaymakam) şehirlerini tanıtmak için birçok faaliyet yürütmektedirler. Neredeyse her şehir veya bölgede, kentlerin tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri hakkında çeşitli fotoğraflar sunan en az bir tanıtım filmi vardır. Çalışma bu eksende Diyarbakır iline yönelik bir tanıtım filmi oluşturulmasına yönelik kurgulanmıştır. Bir kentin tanıtımına yönelik hazırlanan tanıtım film çalışmasının nasıl uygulanabileceği gösterilmeye çalışılmıştır. Çalışma örneklemini ise Diyarbakır'ın markalaşmış tarihi ve kültürel unsurlarını görselleştirmeyi hedeflemektedir. Betimsel araştırmalar doğrultusunda literatür taramaları yapılarak Diyarbakır ilinin markalaşmış değerleri tespit edilmiş ve bu doğrultuda Diyarbakır iline yönelik bir tanıtım filmi hazırlanmıştır. Böylece şehirlerin marka kent imajına olumlu katkıda bulunmaya çalışmıştır. Ayrıca bu araştırmada çekim sırasında kullanılan teknikler hakkında bilgiler verilmiştir.

The concept of brand city, which has become popular in recent years, is one of the most discussed topics of city managers and academics. The brand city phenomenon is seen as one of the most important results of the cities becoming livable places and increasing the prosperity level of the city dwellers. It is known that communication efforts are very important in the branding process of cities. One of these communication activities is promotional activities. The most important pillar of communication activities is promotional films. City managers (Governor, Mayor, District Governor) carry out many activities to promote their cities. In almost every city or region, there is at least one promotional film that presents various photographs of the historical, cultural and natural beauties of the cities. In this context, the study was designed to create a promotional film for the province of Diyarbakır. It is tried to show how to apply the promotional film prepared for the promotion of a city. The study sample aims to visualize the branded historical and cultural elements of Diyarbakır. In line with the descriptive researches, literature searches have been made and the branded values of Diyarbakır have been determined and a promotional film has been prepared for Diyarbakır. Thus, the city tried to contribute positively to the brand city image. In this study, information about the techniques used during shooting is given.
The importance of the introduction film for creating brand image(A sample application for Diyarbakır)
Keywords: İşletme; İletişim Bilimleri