Keban Baraj Gölü' nden (Elazığ) yakalan Acanthobrama Marmid (Heckel, 1843)' de bazı ağır metal düzeylerinin belirlenmesi - Canpolat, Ozgür; Calta, Metin (My University, 2001)
Bu çalışmada Keban Baraj Gölü (Elazığ)'nde yakalanan 'Acanthobrama marmid (Heckel, 1843)'in kas, deri, karaciğer, gonad ve solungaçlarında bakır (Cu), demir (Fe),4nangan (Mn), çinko (Zn), kadmium (Cd), krom (Cr), kobalt (Co) ve kurşun (Pb)'un birikim düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır, Co,, Cr, Cd ve Pb Atomik Absorpsiyon Spektrofotometrenin tayin sınırları dışında olup hiçbir doku ve organda belirlenememiştir. Cu, Fe, Mn ve Zn elementleri incelenen tüm doku ve organlarda tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Gıda ve Ziraat Örgütü (FAO)'nce belirtilen ağır metaller için kabul edilebilir değerler ile karşılaştırılarak ağır metal içeriği açısından bu balığın insanlar tarafından yenilip yenilemeyeceği belirlenmeye çalışılmıştır.
Keywords: Mangan; Keban Baraj Gölü; kobalt; tespit etmek; demir; çinko; barajlar; ağır metaller; halk sağlığı; kurşun; bakır; kadmiyum; tatlısu balıkları; Acanthobrama marmid