Türkiye’de veteriner hekimliği üzerine araştırmalar: II. veteriner hekim olma kararını etkileyen faktörler ve bunların gelecek algısı üzerine etkileri - Özen, Abdullah; Doğan, Özlem; Gül, Başağaç Raziye Tamay; Özkul, Türel; Yüksel, Erhan (My University, 2012)
Yaşanan teknolojik gelişim ve değişimler beraberinde birçok yenilik getirmektedir. Bu yeniliklerden birisi de meslek rollerinin ve boyutlarının değişime uğramasıdır. Meslek rollerinde yaşanan olumlu ya da olumsuz değişimler ise meslek seçimi ve tercihleri üzerinde etkili olmaktadır. Bu çalışma, Türkiye’de veteriner fakültelerini tercih nedenleri, veteriner hekim olma kararını etkileyen faktörler ve veteriner hekimler ile veteriner fakültesi öğrencilerinin umutsuzluk düzeylerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirildi. Bu amaçla, veteriner hekimler ve veteriner fakültesi öğrencileri için hazırlanan iki ayrı anket formu, yedi coğrafi bölgede veteriner fakültesi bulunan birer ilden toplam 1176 kişiye yüz yüze görüşme tekniği ile uygulandı. Verilerin analizlerinden; tüm katılımcıların yarıya yakınının veteriner hekim olmayı ilk kez lise ve üniversite yılları arasındaki dönemde düşündükleri, yarıdan fazlasının kariyer endişesi parametresi açısından, az ya da çok endişe taşıdığı ve ‘umutsuzluk’ parametresi açısından, katılımcıların çalışan ya da öğrenci fark etmeksizin, %90’ından fazlasının geleceğe ilişkin olarak ‘umutlu’ tutum sergilediği belirlendi. Sonuç olarak, katılımcıların veteriner hekimliği mesleği ile ilgili hem tercih aşamasında hem de sonrasında bazı endişeleri olsa da geleceğe umutla baktığı söylenebilir.
Keywords: Veteriner hekimlik; Türkiye; öğrenci; veteriner hekim; veteriner uygulama