ELAZIĞ BELEDİYESİ ATIK SU ARITMA TESİSİ ÇIKIŞ SUYU İLE ARITMA ÇAMURUNDAKİ PARAZİT (HELMİNT) YUMURTA DÜZEYLERİ - TEPE, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2005)
YÜKSEK LİSANS TEZİ ELAZIĞ BELEDİYESİ ATIK SU ARITMA TESİSİ ÇIKIŞ SUYU İLE ARITMA ÇAMURUNDAKİ PARAZİT (HELMİNT) YUMURTA DÜZEYLERİ Mustafe TEPE Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 2005. Savfa : 43 Bu çalışma, Elazığ Ur nde belediye atıksu arıtma tesisinde üretilen arıtılmış atık su ile arıtma çamurunda çevre ve halk sağlığım tehdit eden ve tarımsal amaçlı kullanımı sınırlayan parazit helmint yumurta tipleri ile yoğunluk düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Haziran 2004-Mayıs 2005 tarihleri arasında Elazığ Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi çıkış sulan ile arıtma çamuru örneklerinde parazit (helmint) yumurta düzeyleri belirlenmiştir. Her ay on kez alınan kompozit çıkış suyu örneği ile arıtma çamur örneği bir yıl boyunca incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre çıkış suyu örneğinin % 45.83'ünde ve çamur kurutma yatağı örneğinin % 73. 33 'ünde ve nihai alan çamur örneğinin ise %27.5'inde parazit (helmint) yumurtası bulunmuştur. Kompozit numunelerden çıkış suyu ile çamur kurutma yatağı arıtma çamurunda, 1 Trematod yumurtası (Dicrocoelium spp.), 2 Cestod yumurtası ( Moniezia spp. ve Taenia saginata), 8 Nematod yumurtası {Trichuris spp., Strongyloides spp., Nematodirus spp., Toxocara spp., Taxascaris spp, Strongylidae spp, Ascaris spp, Bunostomıım spp.) ve nihai alan çamurunda ise 2 Nematod (Strongyloides, Ascaris spp.) ve 1 Cestod yumurtası yumurtası (Taenia saginata) bir yıl süresince tespit edilmiştir. Bu çalışmaya göre, gerek su ve gerekse çamur örneklerinde belirlenen parazit (helmint) yumurta düzeylerinin tarımsal amaçlı kullanılacak atıklar için belirlenen yönetmeliklerdeki deşarj kriterlerinin üstünde olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Atık su arıtımı,Helmint yumurtaları, Çıkış suyu, Arıtma çamuru VI
Parasite (helminth) egg levels in effluent and treatment sludge of Elazığ Municipal Waste Water Treatment Plant
Keywords: Çevre Mühendisliği