Polar Yan Grup Taşıyan Polistirenin Sentezi, Karakterizasyonu ve Dielektrik Ölçümleri - Demir, Pınar (Fırat University, 2015)
Bu çalışmada molce %5 ve %10 oranında p-klormetilstiren içeren poli(stiren-ko-p-klormetilstiren), p(St-koKMS), stiren ve p-klormetilstiren monomerleri ile AIBN başlatıcısı varlığında serbest radikal polimerizasyonu ile sentezlendi. Bu kopolimerin dietanolamin ve tris(hidroksimetil)aminometan ile ayrı ayrı modifikasyonuyla sırasıyla, farklı oranlarda –OH yan grupları içeren poli[stiren-ko-p[bis(2-dihidroksietil)aminometil]stiren, p(Stko-DEAS) ve poli[stiren-ko-p-tris(hidroksimetil)aminometil]stiren, p(St-ko-TMAS) elde edildi. Daha sonra poli(stiren-ko-p-klormetilstiren)’in –OH uçları SOCl2 ile klorlanıp ardından tekrar dietanolamin ile etkileştirilerek p(St-ko-p[bis(2,2-dihidroksiaminoetil)aminometil]stiren, p(St-ko-DAMS) sentezlendi. Elde edilen kopolimerler FT-IR ve 1H-NMR ile karakterize edildi. Bütün polimerlerin oda sıcaklığında değişen frekanslarda ve sabit frekansta artan sıcaklıkla impedans analizörle dielektrik sabitleri hesaplandı.

In this study, poly(styrene-co-p-choloromethylstyrene), p(St-co-CMS) containing 5% and 10% pchloromethylstyrene was prepared by free radical polymerization of styrene and p-chloromethylstyrene monomers in the presence of AIBN. This polymer was modified with diethanolamine and tris(hydroxymethyl) aminomethane, respectively, and at poly [styrene-co-p-bis (2-dihydroxyethyl) aminomethyl styrene], p(St-coDEAS) and poly[styrene-co-p-tris (hydroxymethyl) aminomethyl]styrene, p(St-co-TMAS) containing OH side groups at different rates was obtained. Then –OH groups in poly(styrene-co-p-chloromethylstyrene) was reacted with SOCl2 and was formed to chlorine groups in poly(styrene-co-p-chloromethylstyrene). Then it was reacted with diethanolamine and was formed to p(St-co-p-bis(2,2-dihydroxyaminoethyl)aminomethyl)styrene, p(St-coDAMS). The copolymers werw characterized by FT-IR and 1H-NMR. The dielectric properties of all the copolymers were measured by different frequencies at room temperature and with increasing temperature at constant frequency by impedance analyzer.
Synthesis, Characterization and Dielectric measurements of Polar Side Group Bearing Polystyrene