HAM FINDIK YAĞININ DİZEL MOTORLARDA KULLANILABİLİRLİĞİ - AKBAŞ, BÜLENT (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi HAM FINDIK YAĞININ DİZEL MOTORLARDA KULLANILABİLİRLİĞİ Bülent AKBAŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa :77 Günümüzde yaygın olarak kullanılan petrol kökenli yakıt rezervlerinin büyük ölçüde tükenmiş olması alternatif yakıt arayışını önemli kılmaktadır. Yapılan birçok çalışmada, yenilenebilir ve enerjilerinin dizel yakıtına yakın olmaları sebebiyle bitkisel yağların dizel motorlarda kullanım olanakları artırılmıştır. Bu çalışmada ham findik yağı ve motorin karışımlarının dizel motorlarda kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla karışım yakıtları tek silindirli, dört zamanlı, direkt püskürtmeli bir dizel motorunda kullanılarak motor performansı ve egzoz emisyonları incelenmiştir. Neticede; ham findik yağı ve motorin karışımlarının motor yapısında değişiklik yapılmaksızın kullanılabileceği belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Alternatif yakıtlar, Fındık yağı, Dizel motorlar
Usability of raw hazelnut oil in diesel engines
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği