Bingöl ve Elazığ İllerindeki Çocuk Parkları ve Oyun Alanlarında Helmint Yumurtalarının Yaygınlığının Farklı Flotasyon Yöntemleri ile Araştırılması - Kılınç, Seyma Günyaktı; Çelik, Figen; Önal, Harun; Ayna, İbrahim; Usluğ, Muhammet; Kesik, Harun Kaya; Simsek, Sami (My University, 2025)
Bu çalışmada Bingöl ve Elazığ il merkezlerinde bulunan çocuk parkları ve oyun alanlarının helmint yumurtaları ile kontaminasyonu araştırıldı. Bu amaçla, Temmuz-Eylül 2024 tarihleri arasında her iki ildeki 33 parktan 165 toprak örneği toplandı. Elde edilen toprak örnekleri Fülleborn flotasyon ve çinko sülfat flotasyon yöntemleri ile karşılaştırmalı olarak incelendi. Park lokasyonlarına göre Fülleborn flotasyon yöntemi ile incelenen toprak örneklerinde herhangi bir helmint yumurtasına rastlanmazken, Çinko sülfat flotasyon yöntemiyle Bingöl ilinde 18 parkın %27.8 (5/18)’sinde, bu parklardan toplanan 90 adet toprak örneğinin ise %11.1’inde (10/90) helmint yumurtalarına rastlandı. Elazığ ilinde ise toprak numunesi alınan parkların %40’ının (6/15) ve buralardan elde edilen 75 adet toprak örneğinin %17.3’ünün (13/75) helmint yumurtaları ile kontamine olduğu belirlendi. Kontamine toprak örneklerinin %90.9’unda Toxocara spp ve %9.1’inde de Taenia spp yumurtaları tespit edildi. Bu veriler, Bingöl ve Elazığ illerinde bulunan parkların özellikle zoonoz helmint yumurtaları ile kontamine olmaları nedeniyle, halk sağlığı açısından gerekli tedbirlerin alınması gerekliliğini ortaya koymuştur.
Keywords: Çocuk parkı; Taenia; flotasyon; Toxocara; Helmint yumurtası