DEVELOPING CROSS-PLATFORM LIBRARY USING INTEL MULTI-OS ENGINE (MOE) - MOHAMMED, DILKHAZ YASEEN MOHAMMED HAJI (Fırat Üniveristesi, 2019)
Mobil uygulamaların geliştirilmesinde kütüphanelerin büyük önemi vardır. Mobil uygulama geliştirme hizmetleri, API'ler ile daha yüksek bir seviyeye ulaşmıştır. Yazılım geliştiriciler, mobil cihazlar için uygulamalar geliştirdiğinde, bağlantı için çoğunlukla API'lere güveniyorlar. Aslında, API'ler mobil gelişimini hızlandırır ve kendi dijital dönüşümünden geçen kuruluşlar için olağanüstü çevikliği sağlar. Bir kütüphane geliştirmek ve daha sonra bunu dünyayla paylaşma sonucunda, başkaları da kendi projelerinde bu kütüphaneden faydalanabilir. Programcının hem Android hem de iOS platformları için kullanılabilen API'leri kullandığından emin olması gerekir. Programcının kütüphaneden platforma özgü işlevlere erişmek için bir arayüz oluşturması ve bu arayüzün projelerinde Android ve iOS uygulamaları oluşturması, yazılım projelerinin gelişimini hızlandırır. Bu tez çalışmasının amacı, Java Object Oriented Program kullanarak geliştiriciler için hem Android hem de iOS destekli bir taksi servis kütüphanesi oluşturmaktır. Bu projede Java, Bintray, Maven, Gradle ve JCenter yardımcı araçları da kullanılmıştır.

Libraries are of great importance in the development of mobile applications. Mobile application development services have reached a higher level with APIs. When developers develop applications for mobile devices, they often rely on APIs for connectivity. In fact, APIs accelerate mobile development and provide exceptional agility for organizations undergoing their own digital transformation. As a result of developing a library and then sharing it with the world, others can benefit from it in their own projects. The programmer needs to make sure that he uses APIs available for both Android and iOS platforms. The programmer's creation of an interface for accessing platform-specific functions from the library and creating Android and iOS applications in its projects accelerates the development of software projects. The purpose of this thesis is to create a taxi service library for developers using both Android and iOS using Java Object Oriented Programming, Bintray, Maven, Gradle and JCenter utilities were also used in this project.
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol