H. 1313 (1895-1896) TARİHLİ HALEP VİLAYET SALNÂMESİ (ÇEVRİYAZI VE DEĞERLENDİRME) - AKGÜL, CEM (Fırat Üniveristesi, 2013)
Osmanlı Şehir Tarihinin araştırılmasında sâlnâmeler çok önemli yer tutar. Sâlnâmelerde şehirlerle ilgili idari yapı, ekonomik, tarihi, kültürel, askeri ve coğrafik bilgilere ulaşılması mümkündür. Osmanlı dönemindeki şehirlerde bulunan mahalleler köyler, haneler, nüfus, konuşulan diller, etnik yapı hakkında da önemli istatistiki bilgilere sâlnâmeler sayesinde ulaşılabilir.Osmanlı Devleti'nde sâlnâmelerin genel amacı; merkez idâreyle taşra, yönetenler ile yönetilenler arasında iletişim kurulması, halkın, kamu görevlilerinin ve daha başka iç ve hatta dış çevrelerin bilgilendirilmesine yardımcı olmaktır. Bu bilgiler aynı zamanda milletimizin ilgi alanının neden sadece Anadolu coğrafyası ile sınırlı olmaması gerektiğini en güzel şekilde göstermektedir. Ayrıca Osmanlı Devleti'nin kurduğu düzenin iyi anlaşılması için bu bilgiler ihtiyaç vardır.Çalışmamız temelini 1313 (M. 1885-1886) tarihli Haleb Vilâyet Sâlnâmesidir. yayınlanmış olan makalelerden, tezlerden, kitaplardan, ansiklopedilerden ve diğer materyallerden de faydalanılmıştır.Anahtar Kelimeler: Haleb, Vilâyet Sâlnâmeleri, Osmanlı

The yearbooks loom large in the investigation History of Ottoman City. In the yearbooks are possible to be reached administrative structure, economic, historical, cultural, military, geographic information relevant cities. In the Ottoman period can be reached important statistical informations about villages, neighborhoods, households, population, primary languages, ethnicity in cities by means of yearbooks.The general aim of yearbooks facilitates to inform the central administration and the local, communication between ruled and governing, the public, public officials and other internal and even external environments. These informations also denote necessity not to be limited with only Anatolian geography area of interest of our nation in the best way. In addition, these informations is needed for better understanding of the order established by the Ottoman State.The basis of our study is 1313(Mld. 1985-1986) dated Aleppo Province Yearbook. Published articles, theses, books, encyclopedias, and other materials have been used as well.Key Words: Aleppo, Province Yearbooks, Ottoman
1313 history transcription of Aleppo province yearbook
Keywords: Tarih