CUMHURİYET DÖNEMİNDEN BUGÜNE MADDE BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELEDE İC GÜVENLİK VE MİLLİ AHLAK FAKTÖRLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ ÜZERİNE BİR DENEME (ELAZIĞ ÖRNEGİ) - TUNCER, LEVENT (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu araştırma Cumhuriyet döneminden günümüze madde bağımlılığı ile mücadelede içgüvenlik ve milli ahlak faktörlerinin yeri ve öneminin tespitine yönelik bilgilere yerverilmekte olup, Elazığ ili örneği üzerinde durulmaya çalışılmıştır.Çalışmada, öncelikle Cumhuriyet Dönemi madde bağımlılığı sorununun, iç güvenlikve milli ahlak kavramlarının irdelenmesi ile bu sorun ile mücadelede iç güvenlik faktörününöneminin yanı sıra, milli ahlak ilkelerinin ve milli değerlerin korunmasının ne denli önemliolduğu vurgulanmaya çalışılmıştır.Bu bağlamda, uyuşturucu trafiğinde transit bir ülke konumunda bulunan Türkiye'ninönemli bir stratejik noktada bulunması sebebiyle, Cumhuriyet Döneminden günümüze kadarmadde bağımlılığı ile mücadelede, milli ahlaka dayalı ilkelerin ciddi manada korunmasına vedejenere edilmemesine çalışılması ve iç güvenliğe de verilen önemin devam ettirilmesininzarureti ifade edilmiştir. Bu bağlamda, yasal mevzuatlarda gençlerin bu sorundankorunmasına yönelik alınan tedbirlerde milli değerlere dayalı olarak bireylerinbilinçlendirilmesine yönelik daha fazla çaba sarf edilmesinin gerekliliğinin önemi üzerindedurulmaktadır.ANAHTAR KEL MELER: Bağımlılık, Cumhuriyet, ç Güvenlik, Milli Ahlak.

In this study experiment about struggle aganist drug addiction in inside security and innational ethics factor situation and the importance from Republic History till today ismentioned above as an example of Elazığ city.In this study before all Republic Period drug addiction problem is investigatedthrouhgly inside security and national ethics concept with this problem the importance ofstruggle aganist inside security factor is emphasized as well as national ethics principle andimportance of national value protection.Therefore; because of stratagic position of Turkiye on tranportation of drug transitionfrom Republic Period till today struggle aganist drug addiction and the protection of nationalethics principles and the work of not to degenarete and the necessity of security importance ismention.Hence; some precuationsare taken in legal regulations for defending the youngindividuals due to national value for individual coscious necessity importance ismentioned.
An experiment about struggle aganist drug addiction in inside security and in national ethics factor situation and the importance from republic history till today example of Elazig
Keywords: Tarih; Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm