Bipolar Bozuklukta Parmak Oranı (2D:4D) ile Suç Davranışı Arasındaki İlişki - Emre, Elif; Yıldız, Sevler; Aydın, Suna; Şimşek, Düzgün; Gürok, Mehmet Gürkan (Sivas Cumhuriyet University, 2025)
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, suç davranışı öyküsü olan ve olmayan manik hastalarda (BP) 2D:4D rakam oranı ile saldırganlık ve dürtüsellik arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 41 sağlıklı birey, suç davranışı öyküsü olan 34 bipolar hasta (CBP) ve suç faaliyetinde bulunmamış 31 BP hastası (NCBP) olmak üzere toplam 106 denek dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara sosyo-demografik veri formu, Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği (BAQ), Barratt Dürtüsellik Ölçeği-11 (BIS-11) ve Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMRS) uygulanmış ve 2D:4D oranı ölçülmüştür. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen BP hastalarının sağ el 2D:4D oranları kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede düşüktü (p:0.007). Ayrıca BP hastalarının BAQ skorları kontrol grubuna kıyasla daha yüksekti. CBP hastalarında hem sağ el 2D:4D (p:0.007) hem de sol el 2D:4D (p:0.036) oranları kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede düşüktü. Ayrıca, CBP hastalarının BIS-11 skoru (p:0.046) ve YMRS (p:0.008) NCBP ile karşılaştırıldığında anlamlı derecede yüksekti. Sonuç: Sonuçlara dayanarak, gelecekte suç işleyen bipolar manik hastaların sağ ve sol ellerindeki 2D:4D oranının kontrol grubuna kıyasla daha düşük olmasının, altın standart olarak anatomik verileri (2D:4D) kullanarak bipolar manik bozukluğa yatkın bireylerin suç faaliyetlerine karışıp karışmayacağı konusunda önceden yol göstereceğini tahmin ediyoruz.

ABSTRACT Objective: The purpose of this study was to examine the relationship between 2D:4D digit ratio and aggression and impulsivity in manic patients (BP) with and without a history of criminal behavior. Materials and Methods: The study included a total of 106 subjects, which included 41 healthy individuals, 34 bipolar (BP) patients with a history of criminal behavior (CBP) and 31 BP patients who had not engaged in criminal activity (NCBP). All participants were administered a socio-demographic data form, the Buss-Perry Aggression Scale (BAQ), Barratt Impulsiveness Scale-11 (BIS-11) and the Young Mania Rating Scale (YMRS) and 2D:4D ratio measurement. Results: The right hand 2D:4D ratios of BP patients included in the study were significantly lower (p: 0.007) compared to the control group. Moreover the BAQ scores of BP patients were higher compared to the control group. In CBP patients, both the right hand 2D:4D (p: 0.007) and left hand 2D:4D (p: 0.036) were significantly lower when compared to the control group. Furthermore, the BIS-11 score (p: 0.046) and YMRS (p: 0.008) of CBP patients were significantly higher when compared to NCBP. Conculusion: Based on results, we predict that in the future, the lower 2D:4D ratio in the right and left hand of bipolar manic patients who commit crimes compared to the control group, will guide in advance whether individuals prone to bipolar manic disorder will be involved in criminal activities, utilizing anatomical data (2D:4D) as the gold standard.
The Relationship Between Finger Ratio (2D:4D) and Criminal Behavior in Bipolar Disorder
Keywords: Mental Health Services; Ruh Sağlığı Hizmetleri