Hemşirelik Öğrencilerinde Covid-19 Korkusu İleHemşirelik Mesleğine Yönelik Tutum Arasındaki İlişki - Çalışkan, Enes; Kargın, Maral; Ersöğütçü, Filiz (My University, 2021)
Amaç: Bu araştırma COVID-19 pandemisi sürecinde hemşirelik öğrencilerinin yaşadığı COVID-19 korkusu ile hemşirelik mesleğine yönelik tutumlarının değerlendirilmesi ve bu iki durum arasındaki ilişkinin karşılıklı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntemler: Tanımlayıcı araştırma desenindeki çalışmada Ekim 2020- Kasım 2020 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde öğrenim görmekte olan tüm hemşirelik öğrencilerine ulaşılmaya çalışılmış, 270 kişiye ulaşılabilmiştir. Veriler çevrimiçi olarak bireylere dağıtılmış olan demografik özelliklere dair sorulardan, COVID-19 korkusu ölçeği ve hemşirelik mesleğine yönelik tutum ölçeğinden oluşan anket formu ile toplanmıştır.Bulgular: Elde edilen verilerin analizi sonucunda, katılımcıların COVID-19 korkusu düzeylerinin ortalama seviyede, hemşirelik mesleğine yönelik tutumlarının ise olumlu düzeyde olduğu görülmüştür. Bireylerin hemşirelik mesleğini tercih etme tutumu ile yaşadıkları COVID-19 korkusu arasında iki yönlü negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (r=-.125, p<0.05). Sonuç: Hemşirelik öğrencilerinde hemşirelik mesleğine yönelik olumlu tutumun, yaş arttıkça arttığı, hissedilen COVID-19 korkusu arttıkça ise azaldığı saptanmıştır. Hemşirelik öğrencilerinin yaşadığı COVID-19 korkusunu ve hemşirelik mesleğine yönelik oluşan veya oluşabilecek olumsuz tutumlarını azaltmak, bu sürecin olumsuz etkilerinden daha düşük düzeyde etkilenmeleri sağlamak için gerekli tedbirlerin alınması ve uygulanması büyük önem arz etmektedir.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Hemşirelik