Endoftalmili olgularda medikal ve cerrahi tedavi sonuçları - Demir, Tamer; Savur, Fatma; Kaya, M. Kaan (My University, 2011)
Amaç: Kliniğimizde takip ettiğimiz endoftalmili olgularda medikal ve cerrahi tedavinin görme düzeylerine olan etkisini değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Fırat Üniversitesi Hastanesinde Ocak 2005-Eylül 2009 tarihleri arasında endoftalmi tanısı ile tedavi uygulanmış 24 hastanın 24 gözü incelendi. Olguların tümünden intravitreal örnek alınıp intravitreal antibiyotik uygulandı. Bütün hastalara oral antibiyotik (siprofloksasin, seftriakson) ve topikal antibiyotik (vankomisin, kinolon, seftazidim) uygulandı. Bulgular: Olguların ortalama yaşı 60.58 (7-79 yaş) idi. Ortalama 2.58 ay (1hf -7 ay) takip edildiler. Olguların 18’i erkek, 6’sı kadın idi. Olguların 14 tanesinde (%58.33) katarakt cerrahisi sonrası gelişen endoftalmi, 8 tanesinde (%33.33) travma sonrası gelişen endoftalmi, 1 tanesinde (% 4.16) keratoplasti sonrası gelişen endoftalmi ve 1 tanesinde (% 4.16) endojen endoftalmi mevcuttu. Olguların 12 (%50)’inde vitreus örneğinde üreme oldu. Olguların 9 tanesine (% 41.66) cerrahi prosedür, 1 tanesine ise enflamasyon ilerlediği için eviserasyon yapıldı. Olguların 6 tanesine ise (%25) cerrahi planlandığı halde kabul etmediği için uygulanamadı. Olguların 9 tanesinde (%37.5) ortalama 3 sıra görme artışı sağlandı. Olgulardan 12 (%50) tanesinde görme düzeyinde değişiklik saptanmadı. Sonuç: Endoftalmili olgularda uygun olarak yapılan medikal ve cerrahi tedaviyle enflamasyon büyük oranda kontrol altına alınabilmekte ancak olguların yarısında görme kaybının önüne geçilememektedir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Göz Hastalıkları; Radyoloji; Nükleer Tıp; Tıbbi Görüntüleme