TÜRK TARİHİNE KATKILARI YÖNÜYLE PROF. DR. WOLFRAM EBERHARD (1909-1989) - ÖZTÜRK, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu çalışma, ilk çağ Türk tarihi, Çin ve Uzak Doğu tarihi üzerinde pek çok eser veren Wolfram Eberhard'ın biyografisi üzerinedir. Eberhard'ın Çin ve Uzak Doğu tarihi, bu bağlamda Tayland, Kore, Japonya, Vietnam, Pakistan, Hindistan tarih ve kültürleri hakkında pek çok yayını bulunmaktadır. Biz bütün eserlerini değil, daha çok Türk tarihi alanında verdiği eserleri inceledik.Eberhard, sadece bu alanda eser vermekle kalmamış, 11 yıl Türkiye'de kalmış, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde Profesör olarak çalışmış, Sinoloji'nin kurulmasını sağlamıştır. Ülkemizde bulunduğu sürede akademisyen olarak pek çok öğrenci yetiştirmiş, eski Türk tarihi alanında bir ekol yaratmıştır.Biz Eberhard'ın Türk tarihi ile ilgili yayınlarını ve Türkiye'de bulunduğu sürede yaptığı çalışmalar üzerinde durduk.Anahtar Kelimeler: Wolfram Eberhard, Orta Asya Türk Tarihi, Hunlar, Çin Tarihi, Sinoloji,

This paper is about Wolfram Eberhard who had published a lot of publications about antiquity Turkhish history, China history and Far East history. Eberhard has a lot of publications about China and Fat East history; according these, Thailand, Korea, Japan, Vietnam, Pakistan, India history and their cultures. I didn?t searched all of his publications; I just examined his publications about Turkish history.Nevertheless, Eberhard had stayed for 11 years in Turkiye, had studied in Language and History-Geography Faculty as professor and har provided Sinology professonial chair. A lonf the time he had stayed in Turkiye, he had educated o lof of students as academic and had created a school in ancient Turkish history.I gave point to Eberhard?s publications about Turkish history and works he created while he was in Turkiye.Key Words: Wolfram Eberhard, Central Aisa Turkish History, The Huns, China History, Sinology, The Tobas.
Prof. Dr. Wolfram Eberhard with his contributions on Turkish history (1909-1989)
Keywords: Tarih