TİROİD NODÜLLERİNDE İNCE İĞNE ASPİRASYON BİOPSİSİ ATİPİ OLAN OLGULARIN RETROSPEKTİF ANALİZİ. HANGİ HASTAYA CERRAHİ UYGULANMALI - AYDOĞAN, ÖMER FARUK (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bethesda sınıflamasına göre önemi belirsiz atipi bulunan tiroid nodüllerinde malignite oranı %10-30' dur. Bu çalışmada önemi belirsiz atipi tanısı alan hastalarda merkezimizdeki malignite oranını saptamak amaçlandı. Histopatolojisi malign gelen hastalar ile benign gelen hastalar ultrasonografi sonuçlarıyla karşılaştırıldı. Hastanemizde son on yılda önemi belirsiz atipi tanısı alan 1230 hasta tarandı. Önemi belirsiz atipi tanısı alıp opere olan 228 hasta çalışmamıza dahil edildi. Önemi belirsiz atipi tanısı almış nodüller ameliyat sonrası patoloji sonucuna göre malign ve benign olarak iki gruba ayrıldı. Malign ve benign nodüller ultrasonografi raporlarına göre nodül büyüklüğü, nodülün solid kistik olması, nodülde artmiş kan akımı, nodülde kalsifikasyon varlığı, multinodülarite varlığı. tiroid total büyüklüğü ve nodüle eşlik eden lenf nodu varlığına bakıldı. Hastaların 44'ü (%19. 3) erkek, 184'ü (%80. 7) kadındı. Hastaların ameliyat sonrası histopatolojik sonucu 106 (%46, 5) hasta malign 122 (%53. 5) hasta benign saptandı. Hastaların median yaş 48 ( 15- 79 ) idi. Benign olan hastaların yaş ortalaması 47, ( 02±11, 397 ) iken malign olan hastaların yaş ortalaması 50 ' ( 75±11, 993 ) idi . Malign olan hastaların yaş ortalaması benign olan hastalara göre daha yüksekti (p=0, 017). Benign olan hastalarda ortalam nodül büyüklüğü 24 mm iken malign hastalarda 22 mm idi. Benign olan hastlarda tiroid büyüklüğü 118 mm ,malignlerde 116 mm idi.En büyük nodül 5 mm en küçüğü 60 mm idi. Önemi belirsiz atipi tanısı alan nodüllere yapılan cerrahi şekli değerlendirildi. Total tiroidektomi ile lobektomi olup malign gelmesi üzerine tamamlayıcı tiroidektomi olan hastalar ameliyat sonrası hematom, hipokalsemi ve rekürren sinir hasarı açısından karşılaştırıldı istatiksel olarak anlamlı bir fark izlenilmedi. Önemi belirsiz atipi /Önemi belirsiz foliküler lezyon olarak belirtilen sınıf için malignite oranları farklı merkezlerde birbirinden uzak olmaya devam etmektedir. ÖBA/ÖBFL malignite oranları %10 ile %60 arasında değişebilmekte yapılan çalışmamızda %46, 5 oranında malignite oranı gösteriyor ki ÖBA/ÖBFL tanısı olan nodüllere daha dikkatli yaklaşmak gerkiyor. Yapılan cerrahi seçiminde lobektomi yeterli bir cerrahi olduğunu ve perop frozen çalışmanın faydalı olacağını düşünüyoroz. ÖBA/ÖBFL tanısı alan nodüllerde ultrason malignite arayışında faydalı olmakla beraber tek biopsi sonucuna göre cerrahi yapmamalı ikinci İİAB'si yapmanın daha değerli olduğu unutulmamalıdır.

According to the Bethesda classification, the malignancy rate in thyroid nodules with atypia of uncertain significance is 10-30%. In this study, it was aimed to determine the malignancy rate in our center in patients diagnosed with atypia of uncertain significance. Patients with malignant histopathology and patients with benign histopathology were compared with ultrasonography results. In our hospital, 1230 patients diagnosed with atypia of uncertain significance in the last ten years were screened. 228 patients diagnosed with atypia of uncertain significance and operated on were included in our study. Nodules diagnosed with atypia of uncertain significance were divided into two groups as malignant and benign, according to the postoperative pathology results. According to the malignant and benign nodules ultrasonography reports, the size of the nodule, solid cystic nodule, increased blood flow in the nodule, presence of calcification in the nodule, presence of multinodularity. The total size of the thyroid and the presence of lymph nodes accompanying the nodule were examined. Forty-four (19.3%) of the patients were male and 184 (80.7%) were female. Postoperative histopathological results of the patients were found to be 106 (46.5%) malignant and 122 (53.5%) benign. The median age of the patients was 48 (15-79). The mean age of benign patients was 47 (02±11,397), while the mean age of malignant patients was 50 (75±11,993). The mean age of the malignant patients was higher than the benign patients (p=0.017). While the mean nodule size was 24 mm in benign patients, it was 22 mm in malignant patients. Thyroid size was 118 mm in benign patients and 116 mm in malignant patients. The largest nodule was 5 mm and the smallest 60 mm. The type of surgery performed on nodules diagnosed with atypia of uncertain significance was evaluated. Total thyroidectomy and patients with lobectomy and completion thyroidectomy due to malignancy were compared in terms of postoperative hematoma, hypocalcemia and recurrent nerve damage, and no statistically significant difference was observed. The malignancy rates for the class designated as AUS/FLUS continue to be far apart in different centers. The malignancy rates of AUS/FLUS can vary between 10% and 60%, and in our study, the malignancy rate of 46.5% shows that nodules with a diagnosis of AUS/FLUS should be approached more carefully. We think that lobectomy is an adequate surgery in the selection of surgery and perop frozen study will be useful. Although ultrasound is useful in the search for malignancy in nodules diagnosed with AUS/FLUS, it should be kept in mind that it is more valuable to perform a second FNA rather than surgery based on a single biopsy result.
Retrospective analysis of cases with fine needle aspiration biopsiatype in thyroid nodules. Surgery should be applied to which patient
Keywords: Genel Cerrahi