SÜREKLİ ELYAFLARLA TAKVİYE EDİLMİŞ ÇEŞİTLİ TERMOPLASTİK KOMPOZİT MALZEMELERİN GELİŞTİRİLMESİ VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ - ÖZTEKİN, HİLAL FİLİZ (Fırat Üniveristesi, 2019)
Termoplastik kompozit malzemeler, Teknolojide kullanılan malzemeler içerisinde önemli bir yere sahiptir. Termoplastik kompozit malzemeler özellikle özgül mukavemetinin yüksek oluşu, kolay şekil verilebilirliği ve geri dönüşüm özelliği nedeniyle önemli bir malzemedir. Çalışmada kullanılan termoplastik kompozit malzemeler laminasyon tekniği ile üretilerek elde edilmiştir. Kompozit üretimi, kompozit malzemenin sıcak preste belirli süre bekletilmesiyle gerçekleştirilmiştir. Bu yapı, arasına uygun şekilde cam elyaf ve karbon elyaf dizilmiş levhalardan oluşturulmuştur. Üretilen malzemelerden; çekme ve çentik darbe numuneleri hazırlanmıştır. Numuneler teste tabi tutulup tabakaların sayısı arttırılarak deneyler tekrarlanmıştır. Tabaka sayısı arttıkça termoplastik kompozitlerde elastisite modülü ve hasar yükü artmış, buna bağlı olarak şekil değiştirmelerde de bir artış gözlenmiştir.

Thermoplastic composite materials, a variety of materials used in technology. Therrmoplastic composite materials are especially important due to their high specific strength, easy formability and recycling properties. Thermoplastic composite materials used in the study were produced by laminating technique. Composite production was realized by holding the composite material in hot press for a certain period of time. This structure is formed from sheets of glass fiber and carbon fiber lined up accordingly produced materials; tensile and notch impact samples were prepared. The samples were tested and the experiments were repeated by increasing the number of layers. As the number of layers increased, modulus of elasticty and damage load increased in thermoplastic composites, and consequently an increase in deformations was observed.
Development of various thermoplastic composite materials reinforced with continuous fibers and investigation of their mechanical properties
Keywords: Makine Mühendisliği