SİİRT İLİ SİSMİK TEHLİKE ANALİZİ - KÖKER, FUAT (Fırat Üniveristesi, 2013)
Depremler yeryüzündeki en büyük doğal afetlerden birisidir. Depremleri diğerdoğal afetlerden farklı kılan zaman, yer ve şiddet bakımından rastsallık göstermeleridir. Gelecekte oluşabilecek depremlerin tahmini için istatiksel analizler yapılmaktadır son yıllarda pek çok araştırmacı tarafından da kullanılmaktadır. Bu istatiksel yaklaşım "Sismik Risk Analizi" olarak adlandırılmaktadır. Yüksek sismisiteye sahip olan Türkiye'de pek çok deprem yaşanmıştır bu depremlersonucunda çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybederken geride bıraktıklarında büyük yıkımlar yaşatmıştır. Bu çalışmada Siirt ilinin depremselliği araştırılmıştır. Çalışma sonucunda Siirt ilimizin maksimum manyetüd, aşılma olasılığı, dönüşperiyodu, pik zemin ivme değerleri ile azalım ilişkileri araştırılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda ilgili grafikler çizilmiştir.Anahtar Kelimeler: Aşılma Olasılığı, Azalım İlişkileri, Deprem Manyetüdü, Dönüş Periyodu, Pik Zemin İvmesi, Sismik Risk Analizi,

Earthquakes are one of the biggest natural disasters on earth. What makes earthquakes different from other natural disasters is that they demonstrate randomness in terms of time, place and magnitude. Statistical analyses have been done for the estimation of future earthquakes and recently they have been used by many researchers. This statistical approach is named as "Seismic Risk Analysis". In Turkey, which has a high seismicity, there have been lots of severe earthquakes. As a result of these earthquakes, many citizens died and huge destructions were caused on their relatives. In this study, the seismicity of Siirt was analyzed. As a result of this study, seismic hazard analysis of Siirt province has been calculated. In the light of these analyzes, relevant graphs have been drawn.Keywords: Earthquake Magnitude, Probability of Exceedance, Tectonic Faults, Seismic Risk Analysis,
Keywords: İnşaat Mühendisliği