İneklerde Retensiyo Sekundinarum Proflaksisi Üzerine Butafosfan ve Vitamin B12’nin Birlikte Uygulanmasının Etkisi - Yıldız, Atilla (My University, 2016)
Bu çalışmanın amacı ineklerde Retensiyo sekundinarum'un proflaksisi üzerine Butafosfan ve Vitamin B12kombinasyonunun etkisini belirlemekti. Klinik olarak sağlıklı 114 gebe Holstein ırkı inek, tahmin edilen buzağılamadan yedi gün önce rastgele olarak iki deney grubuna ayrıldı. Deneme Grubuna (DG, n=57) Butafosfan (100mg/ml) ve Vitamin B12(0,05 mg/ml) kombinasyonunu tahmin edilen buzağılamadan bir hafta önce 3 ardaşık gün günde bir kez ve buzağılama gününde derialtı 5 ml/100 kg vücut ağırlığı dozunda uygulandı. Kontrol Grubuna (KG), DG'ninkine benzer şekilde serum fizyolojik solüsyonu enjekte edildi. Beta hidroksi bütirik asit (BHBA) konsantrasyonunu belirlemek için tahmin edilen buzağılamadan yedi gün önce ve postpartum 0. ile 3. günlerde ineklerden kan alındı. Postpartum 0 ve 3. günde DG'deki ineklerin serum BHBA konsantrasyonları KG'deki ineklerden daha düşüktü (P<0.05). Retensiyo sekundinarumlu (RS) ineklerde BHBA konsantrasyonu, Retensiyo sekundinarumsuz ineklerle karşılaştırıldığında daha yüksekti (P<0.001). Retensiyo sekundinarum'un ortalama görülme oranı %19.3'tü. Doğumda DG'deki ineklerde RS oluşma oranı KG'den 4.3 kat daha azdı. Bu sonuç bu uygulamanın RS insidansını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir
Keywords: Veterinerlik