SINIF ÖĞRETMENLERİNİN İLETİŞİM BECERİLERİ İLE ÖZ YETERLİKLERİNİN İNCELENMESİ - TEKER, ZEYNEP (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin iletişim becerileri ile öz yeterlik inançlarının belirlenmesi ve bu iki kavram arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın yöntemi, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama araştırma modelidir. Araştırmanın örneklemi 2020-2021 eğitim döneminde Adana ilinde aktif görev yapan ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 191 sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmada kullanılan ölçekler dört alt boyuttan ve 25 maddeden oluşan İletişim Becerisi Ölçeği ile üç alt boyuttan ve 17 sorudan oluşan Öz Yeterlik Ölçeğidir. Verilerin analizinde önce normallik testi sonuçlarına göre parametrik testlerin yapılması gerektiği belirlenmiş, bu nedenle cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi değişkenlerine ilişkin analizler bağımsız gruplar t testi ile yapılmış, yaş ve mesleki kıdem için ANOVA testi yapılmış, post-hoc testlerinden Bonferroni testi yapılmıştır. İletişim becerisi ile öz yeterlik inancı arasındaki korelasyon değerlerini belirlemek için Pearson korelasyon testi kullanılmıştır. İletişim becerisinin öz yeterlik inancını ne kadar yordadığını belirlemek için çok değişkenli regresyon metotlarından Enter metodu kullanılmıştır. Araştırma sonunda elde edilen bulgulara göre, sınıf öğretmenlerinin iletişim becerisi ve öz yeterlik inançlarının yüksek olduğu saptanmıştır. Cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, yaş ve mesleki kıdem değişkenlerinin iletişim becerisi ve öz yeterlik inançlarını anlamlı şekilde farklılaştırmadığı bulunmuştur. İletişim becerisi ve alt boyutları ile öz yeterlik inancı ve alt boyutları arasındaki korelasyon değerlerinin anlamlı şekilde farklılaştığı ve tamamının pozitif yönlü olduğu belirlenmiştir. Regresyon analizine göre iletişim becerisi alt boyutunun öz yeterlik inancını %13.4 oranında yordadığı bulunmuş, iletişim becerisi alt boyutlarından sadece kendini ifade etme alt boyutunun öz yeterlik inancına anlamlı şekilde katkı sağladığı bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: İletişim becerisi, Öz yeterlik inancı, Sınıf öğretmeni.

The aim of this study is to determine the communication skills and self-efficacy beliefs of classroom teachers and to examine the relationship between these two concepts. The method of the research is the relational screening research model, which is one of the quantitative research methods. The sample of the study consists of 191 classroom teachers who work actively in Adana during the 2020-2021 academic year and participate in the study voluntarily. The scales used in the study are the Communication Skills Scale consisting of four sub-dimensions and 25 items, and the Self-Efficacy Scale consisting of three sub-dimensions and 17 questions. In the analysis of the data, it was determined that parametric tests should be performed according to the results of the normality test, therefore, the analyzes regarding the variables of gender, marital status, education level were made with the independent groups t test, the ANOVA test was performed for age and professional seniority, and the Bonferroni test was used as a post-hoc test. Pearson correlation test was used to determine the correlation values between communication skills and self-efficacy beliefs. Enter method, one of the multivariate regression methods, was used to determine how much communication skill predicts self-efficacy beliefs. According to the findings obtained at the end of the study, it was determined that the communication skills and self-efficacy beliefs of the classroom teachers were high. It was found that the variables of gender, marital status, education level, age and professional seniority did not significantly differentiate communication skills and self-efficacy beliefs. It was determined that the correlation values between communication skills and its sub-dimensions and self-efficacy belief and its sub-dimensions differed significantly and all of them were positive. According to the regression analysis, it was found that the communication skill sub-dimension predicted self-efficacy belief at a rate of 13.4%, and only the self-expression sub-dimension, one of the sub-dimensions of communication skills, contributed significantly to self-efficacy beliefs. Keywords: Communication skills, Self-efficacy, Primary class teacher.
The research on communication skill and self-efficacy of primary class teachers
Keywords: Eğitim ve Öğretim