EBÜ'L-HASEN EL-BÂK?LÎ'NIN KEŞFÜ'L-MÜŞKILÂT VE ÎZ?ÂH?U'L-MU'D?ILÂT FÎ I'RÂBI'L-KUR'ÂN VE 'İLELI'L-KIRÂÂT ADLI ESERINDE KIRÂATLARI DEĞERLENDIRMESI VE TERCIH YÖNTEMI (BAKARA SÛRESI BAĞLAMINDA) - DEMİR, BİLAL (Fırat Üniveristesi, 2024)
Kur'ân-ı Kerîm'den doğru bir şekilde istifade edilmesini sağlamak için Kur'an üzerine yapılan çalışmaların başında Kur'an'ın i'râb tahlili ve kıraat ilmi ile ilgili konular yer almaktadır. Kırâat ilmi, Kur'an'ın vucûhatını, usûl ve ferş-i hurûf farklılıklarını bütün boyutlarıyla öğrenmemizi sağlayan bir ilim dalıdır. Bu itibarla kıraat ilmi alanında birçok kişi eserler kaleme almıştır. Bu amaç doğrultusunda doğan kıraat ilmi alanında birçok eser yazılmıştır. Bu bağlamda eser yazanlardan biri de on ikinci yüzyılda yaşamış velud bir âlim olan Ebü'l-Hasan el-Bâkûlî'dir. Bâkûlî Keşfü'l-müşkilât ve îzâhu'l-mu?dılât fî i?râbi'l-Kur?ân ve ?ileli'l-kırâ?ât adlı eserinde kıraatlerle ilgili çeşitli değerlendirmelerde bulunmuştur. Bâkûlî ve adı geçen bu eserinin kıraatle ilgili herhangi bir çalışmaya konu edilmediği tespit edildiğinden bu çalışmada Bâkûlî'nin Keşfü'l-müşkilât'ta Bakara sûresi bağlamında kıraatleri değerlendirme ve tercih yöntemi ele alınmıştır. Giriş ve üç bölümden ibaret olan çalışmanın giriş bölümünde araştırmanın konusu, gâyesi ve çalışmada takip edilen yöntem ele alınmıştır. Birinci bölümde Bâkûlî'nin hayatı, eserleri, hocaları, öğrencileri ve ilmi şahsiyeti hakkında kaynaklar çerçevesinde genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde eserin ismi, tanıtımı, muhtevası ve eserde geçen usûlî ve ferşî farklılıklar ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise müellifin yedi kıraat imamı ile ilgili ele aldığı kıraatleri değerlendirmesi ve kıraatler arasındaki tercih metodu incelenmiştir. Bu minvalde çalışmada müellifin yedi meşhur imamın kıraatlerine değinirken veya kıraatler arasında tercihte bulunurken hangi metodu izlediği ile ilgili konulara ışık tutulmaya çalışılmıştır.

In order to ensure the correct utilization of the Holy Qur'an, one of the most important studies on the Qur'an is the analysis of the i'rab of the Qur'an and the issues related to the science of qiraat. The science of Qiraat is a branch of science that enables us to learn the wuj?hat of the Qur'an, the differences of usul and fars-i hur?f in all its dimensions. In this respect, many people have written works in the field of Qiraat. Many works have been written in the field of the science of Qiraat, which was born for this purpose. One of the authors in this context is Ab? al-Hasan al-B?q?l?, a brilliant scholar who lived in the twelfth century. In his work Kashf al-muskil?t wa ?z?? al-mu?dıl?t f? i?r?bi al-Qur??n wa ?ilal al-qir???t, al-B?q?l? made various evaluations about the qira??t. Since it has been determined that al-B?q?l? and this work have not been the subject of any study on qira?at, this study deals with al-B?q?l?'s method of evaluating and preferring qira?at in the context of Surah al-Baqarah in Kashf al-muskil?t. In the introduction of the study, which consists of an introduction and three chapters, the subject, purpose and methodology of the study are discussed. The first chapter provides general information about al-B?q?l?'s life, works, teachers, students, and scholarly personality within the framework of the sources. In the second chapter, the title of the work, its introduction, its content, and the us?l? and fars? differences in the work are discussed. In the third part, the author's evaluation of the seven Qiraat imams and the method of preference between the Qiraats are analyzed. In this respect, the study has tried to shed light on the issues related to the author's methodology when referring to the qiraat of the seven famous imams or when making a preference between the qiraat.
Abu'l-Hasan al-Bâk?lî's evaluation and preference method of the recitations in her work entitled Keşfü'l-Müşkilât ve İzaâhü'l-Mü'dilât (In the context of Surat al-Baqara)
Keywords: Din