Siyanür ve tiyosiyanatın bazı toksikokinetik parametreleri üzerine kobalt klorünün etkilerinin araştırılması - Pirinçci, İbrahim; Tanyıldızı, Sadettın; Kaya, Sezai; Traş, Bünyamin (My University, 1998)
Bu çalışma deneysel olarak amigdalinle zehirlenen koyunlarda kan siyanür ve tiyosiyanat düzeylerine ait bazı toksikokinetik parametreler üzerine kobalt klorürün etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı. Bu çalışmada, ağırlıkları 50-60 kg arasında olan 15 koyun kullanıldı. Amigdalin ve kobalt klorür verildikten sonra 0.5, 1, 2, 4, 8, 24, 48 ve 72. saatlerde alınan kan örneklerindeki siyanür ve tiyosiyanat düzeylerine ait bazı toksikokinetik parametreler belirlendi. Kobalt klorür, 5 ve 15 mg/kg dozlarında damar içi yolla verildi. Daha sonra kan siyanür düzeylerine ait dağılım dönemi yarı ömürlerinin dozlara göre sırasıyla, 3.17±0.35 ve 4.03±0.65 saat; atılım dönemi yarı ömürlerinin sırasıyla, 27.62±3.16 ve 39.53±5.35 saat; ortalama kalış sürelerinin sırasıyla, 44.44±2.76 ve 109.29±8.43 saat; doruk yoğunluğa ulaşma sürelerinin 24. saat; doruk siyanür düzeylerinin ise sırasıyla, 0.120 ve 0.128 $\\mu$ g/ml olduğu tespit edildi. Bunun yanında, siyanür düzeylerine ait eğri altında kalan alan değerleri sırasıyla, 7.09±1.24 ve 5.93±0.64 \\xg saat/ml; kararlı durumdaki dağılım hacimleri sırasıyla, 0.099±0.005 ve 0.125±0.01 L/kg; klirens değerleri ise sırasıyla, 1.21±0.44 ve 2.52±1.21 ml/saat. kg olarak hesaplandı. Kan tiyosiyanat düzeylerine ait dağılım dönemi yarı ömürlerinin dozlara göre sırasıyla, 0.30±0.02 ve 2.49±1.12 saat; atılım dönemi yarı ömürlerinin sırasıyla, 213.89±11.21 ve 96.56±9.35 saat; ortalama kalış sürelerinin sırasıyla, 309.09±25.76 ve 142.95±15.66 saat; doruk yoğunluğa ulaşma sürelerinin sırasıyla, 2 ve 1. saat; doruk tiyosiyanat düzeylerinin ise sırasıyla,'0.028 ve 0.032 ng/ml olduğu belirlendi. Ayrıca, tiyosiyanat düzeylerinin eğri altında kalan alan değerleri sırasıyla, 8.7711.44 ve 3.26±1.55 $\\mu$ g. saat/ml; kararlı durumdaki dağılım hacimleri sırasıyla, 0.211±0.01 ve 1.333±0.05 L/kg; klirens değerlerinin ise sırasıyla 0.56±0.23 ve 7.66±1.55 ml/saat. kg olarak tespit edildi.
Keywords: Farmakokinetik; kobalt; koyun; toksik maddeler; toksikoloji; kan; amigdalin; glukozit; tiyosiyanatlar; siyanür; kloridler