SEVOFLURANIN BÖBREK VE KARACİĞER TOKSİSİTESİNİN BELİRLENMESİNDE, PARAOKSANAZ VE ?2-MİKROGLOBULİNİN YERİ - YAŞAR, DEMET (Fırat Üniveristesi, 2005)
Bu çalışmada, sevofluran anestezisinin hepatik ve renal fonksiyonlar üzerine etkilerini değerlendirdik. Gereç ve Yöntem: Fakülte etik kurul onayı ve hastaların izinleri alındıktan sonra, ASA L-H grubundan iki saati aşan elektif jinekolojik operasyon planlanmış 40 hasta çalışmaya alındı. Hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı. Grup S'de; propofol, fentanil ve vekuronyum ile anestezi indüksiyonu yapılıp, sevofluran ile anesteziye devam edildi. Grup K'de; propofol, fentanil ve vekuronyum ile anestezi indüksiyonu yapılıp, propofol infiizyonu ile anestezi idamesi sağlandı. Olguların anestezi indüksiyonundan hemen önce, postoperatif 30. dakika ve postoperatif 24. saatte, kanda AST, ALT, total bilirubin, Hb, Hct, KÜA, kreatinin, PON 1, Lp(a), MDA ve idrarda (32-M düzeyleri ölçüldü. Elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirmeleri Mann Whitney-U, Wilcoxon Ranks Test ve Pearson Korelasyon Analizi uygulanarak yapıldı. Bulgular: Grup içi ölçümlerde; Hb ve Hct değerleri her iki grupta anlamlı olarak azaldı. Grup S'de ALT değerleri anlamlı olarak artarken, AST ve total bilirubin ölçümlerinde anlamlı bir fark görülmedi. Grup S'de PON 1 değerlerinde anlamlı düşüş olurken, Lp(a), KÜA ve kreatinin değerlerinde anlamlı bir fark görülmedi. Grup S'de 32-M değerleri anlamlı olarak artarken, Grup K'de MDA ölçümlerinde anlamlı azalma görüldü. Eş zamanlı gruplar arası karşılaştırmalarda; Hb, Hct, AST, ALT, total bilirubin, KÜA, kreatinin, Lp(a), değerlerinde anlamlı fark yoktu. Grup S'de 24. saat ölçümlerinde PON 1 değerlerinde anlamlı azalma, (32-M düzeylerinde anlamlı artış, Grup K'de 24. saat ölçümlerinde MDA düzeylerinde anlamlı azalma görüldü. Parsiyel Korelasyon Analizi'nde; Lp(a) ile AST ve ALT, p2-M ile KÜA ve kreatinin, PON 1 ile AST ve ALT değerleri istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: Elde edilen bulgular neticesinde, sevofluranın güvenle kullanılabileceği ve sevofluranın hepatik ve renal etkilerinin değerlendirilmesinde PON 1, P2-M, Lp(a) ve MDA'nın da rutin ölçümler arasında yeni parametreler olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler: Sevofluran, propofol, PON 1, P2-M.

Use of PON and p2-M in the determination of renal and hepatic toxicity of sevoflurane: In this study, we evaluated the effects of sevoflurane anesthesia on hepatic and renal functions. Material/Methods: 40 patients with ASA I-Ü who undergone elective gynecologic operations that pass over 2 hours included into the study after patients and local ethics committee permission. Patients were devided into 2 groups randomly. The induction was applied with propofol, fentanyl and vecuronium, maintenance was carried out with sevoflurane in Group S. The induction was applied with propofol, fentanyl and vecuronium, maintenance was carried out with propofol infusion in Group K. AST, ALT, total bilirubin, Hb, Hct, BUN, creatinine, PON 1, Lp(a), MDA levels in the blood and |32-M levels in the urine were evaluated just before the anesthesia induction, at 30 min. postoperatively and at 24 hours postoperatively. Mann Whitney-U, Wilcoxon Ranks Test and Pearson Correlation Analysis were used for statistical analysis. Results: Measuring within groups; Hb and Hct values decreased significantly in all groups. ALT values increased significantly in Group S but there were no significant difference in the AST and total bilirubine values. PON 1 values decreased significantly in Group S. There were no significant difference in the Lp(a), BUN and creatinine values. J32-M values increased significantly in Group S, MDA values decreased significantly in Group K. Isochronal comparisons between groups; There were no significant difference in the Hb, Hct, AST, ALT, total bilirubine, BUN, creatinine, Lp(a) values. PON 1 values decreased significantly and 02-M values increased significantly in the 24 hours measuring in Group S, MDA values decreased significantly in the 24 hours measuring in Group K. Partial Correlation Analysis; Lp(a) with AST and ALT, 02-M with BUN and creatinine, PON 1 with AST and ALT values were statistically significant. Conclusion: With these data we concluded that sevoflurane can be used safely and PON 1, P2-M, Lp(a) and MDA levels can be used as new parameters at the evaluation of the hepatic and renal effects of sevoflurane among the routine measurings. Key words: Sevoflurane, propofol, PON 1, |32-M.
Use and PON and ?2-M in the determination of renal hepatic toxicity of sevoflurane
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon