II. Meşrutiyet ve erken cumhuriyet dönemi, eğitim ve öğrenci dernekleri (I) - Gündüz, Mustafa (My University, 2010)
Türkiye’de eğitim ve öğrenci derneklerinin tarihine ilişkin araştırmalar azdır. Oysa II. Meşrutiyet döneminde, diğer alanlarda olduğu gibi, eğitim çalışanları da farklı amaçlarla, farklı yer ve zamanda çok sayıda örgüt kurmuşlardır. Bu örgütlerin amaç, eylem, teşkilat yapısı ve gelir kaynakları birbirine benzediği gibi, farklılıklar da çoktur. Dönemin özel koşulları içerisinde kurulan çok sayıdaki eğitim ve öğrenci örgütlerinin bilinmesi bu alana önemli katkılar sağlayacaktır. Buradan hareketle, bu makalede II. Meşrutiyet dönemi eğitim ve öğrenci derneklerinden on bir tanesi özgün kaynaklardan hareketle incelenmiştir. Dernek tüzüklerinden hareketle, kurucu üyeler, teşkilat yapısı, amaç, eylemler ve dernek gelirleri ortaya konulmuştur.
Keywords: Tarih; Eğitim; Eğitim Araştırmaları