ANA CASTILLO'NUN TANRIDAN ÇOK UZAK ADLI ROMANINDA BÜYÜLÜ GERÇEKÇILIK: YENI BIR CHICANA KIMLIĞINE GIDEN YOL - AMBARCIOĞLU, HASİBE (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu tez Büyülü Gerçekçilik akımının Ana Castillo'nun Tanrıdan Çok Uzak (1993) adlı eserinde yansımalarını incelemeyi hedeflemektedir. Büyülü Gerçekçilik, 20. yüzyılda postmodernizmin bir alt dalı olarak gelişmiş ve 1960'lardaki Latin Amerika edebiyatının 'patlama'sından sonra postmodernizmin gelişmesine paralel olarak tüm dünyada kullanılmaya başlanmıştır. Büyülü Gerçekçilik, merkezdeki öncelikli güçlerden uzaklaşıp toplumdaki 'diğer'inin sesi olmayı amaçlayan bir akım olduğundan, postkolonyal, yapıbozumcu ve feminist teori eleştirisinin bu yazım stiliyle yazılan eserlere yaygın olarak uygulandığı görülür. Bu bağlamda, akım Chicana feminist yazarların da dikkatini çekmiş ve onlar tarafından sıklıkla kullanılır olmuştur. Bu tez çalışmasında Tanrı'dan Çok Uzak adlı eserde büyülü gerçekçilik yapıbozumcu, feminist ve Jung'un arketipsel eleştirisi bağlamında incelenecektir. İncelenecek eser, doğaüstü ve mistik olaylar, eski mitlerin kültürel yapıbozuma uğratılması ve kadının ataerkil topluma ve egemen Katolik Kiliseye karşı mücadelesi açısından büyülü gerçekçiliğin tipik bir örneğidir. Eserde, büyülü gerçekçilik kullanılarak toplumda yeni bir mestizo (melez) kimlik olusturmak hedeflenmiştir. Anahtar Sözcükler: Büyülü Gerçekçilik, Ana Castillo, Tanrıdan Çok Uzak, Chicana Feminizm, mitler, arketipler, kimlik.

This thesis aims to examine reflections of magical realism in Ana Castillo's So Far From God (1993). Magical realism has developed as a branch of postmodernism in the 20th century and after the 'boom' of Latin American literature, it has been started to be widely used all over the world as postmodernism has improved. As magical realism aims to decenter the privileged powers of the society and become the voice of the other, postcolonial, deconstructive and feminist criticism theories have been generally applied to the works written in this narrative mode. In this respect, magical realism has attracted the attention of Chicana feminist authors and has been often employed by them. In this thesis, magical realism will be examined in So Far From God in relation to deconstructive, feminist and Jung's archetypal criticism theories. The work is a typical example of magical realism in terms of the supernatural and mysterious events, cultural deconstruction of old myths and the struggle of the female against the patriarchal society and dominant Catholic Church. To form a new mestizo consciousness of identity has been the purpose in this work. Key Words: Magical Realism, Ana Castillo, So Far From God, Chicana feminism, myths, archetypes, identity.
Magical realism: A path to a new Chicana identity in Ana Castillo's so far from god
Keywords: İngiliz Dili ve Edebiyatı