Astım atağı şiddeti ile solunum fonksiyon testleri, elektrokardiyografi ve arteryel kan gazları arasındaki ilişki - Turgut, Tevfik; Muz, M. Hamdi; Bıçakoğlu, Can; Tunç, Ali (My University, 2001)
Çalışmamızda, astım atağı ile başvuran olgularda solunum fonksiyon testleri (SFT), arteryel kan gazları (AKG) ve elektrokardiyografi (EKG) bulguları ile atakların şiddeti arasındaki ilişki araştırıldı. Bu amaçla astım atağı ile başvuran 30 hasta, hafif, orta ve ağır astım atağı olmak üzere 3 gruba ayrıldı. SFT parametrelerinde meydana gelen değişiklikler birbirleriyle karşılaştırıldığında; ağır gruba ait tüm değerlerin diğer gruplardan anlamlı olarak düşük olduğu (p< 0.001), ancak FVC değerinde orta ve ağır grup arasında istatistiksel fark bulunmadığı saptandı. AKG değerlerinden PaO2, pH ve SaO2'nin ağır grupta, PaCO2'nin ise orta grupta en düşük değerlere ulaştığı bulundu. Astım atağı sırasında saptanan toplam 69 patolojik EKG bulgusunun 40 (%58)'ı ağır grupta, 24 (%35)'ü orta grupta ve 5 (%7)'i ise hafif grupta yer alıyordu. P-pulmonale, \"clock-wise\" rotasyon, sağ ventrikül hipertrofisi ve aritmiler sadece ağır gruptaki hastalarda saptandı. Sonuç olarak, ağır astım grubundaki hastaların şiddetli hipoksi, hiperkapni, respiratuar ve/veya metabolik asidoz riski taşımaları ve bunlarda kardiyak patolojilere daha sık rastlanılması nedeniyle EKG ve AKG yönünden daha sıkı takip edilmeleri gerektiğini söyleyebiliriz.
Keywords: Kalp hastalıkları; Elektrokardiyografi; Solunum fonksiyon testleri; Kan gazı analizi; Astım