Elit Taekwondocuların Spor Doyum Düzeylerinin Belirlenmesi - Ramazanoğlu, Fikret; Çoban, Bilal (My University, 2004)
Sübjektif yargılara dayalı olan iş doyumu, kişinin işiyle ilgili yaptığı değerlendirme sonucunda duyduğu haz veya olumlu duygusal durum olarak ifade edilmiştir. Sporcular fiziksel varlığı ile birlikte duygu, düşünce ve değerleriyle sporun içerisindedir. Spordaki doyumu sporcunun kendi sporuna karşı olan tutumu olarak açıklamak mümkündür. Araştırmanın amacı, Türkiye'deki elit taekwondocuların hoşnutluk seviyelerini ortaya çıkararak,spordan duydukları memnuniyeti tespit etmek, değerlendirmesini yapmak ve bu alandaki gelişmelere yardımcı olabilmektir. Araştırmaya Türkiye taekwondo şampiyonalarında derece yapmış olan 88 erkek ve 23 bayan elit taekwondocu dahil edilmiş ve bu sporculara \"Minnesota Satisfaction Questionnaire (MSQ)\"- Kısa Formundan uyarlanan anket uygulanılmıştır. Ölçekten alınan 20-39 arası puan çok düşük, 40-59 arası puan düşük, 60-79 arası puan yeterli, 80-100 arası puan yüksek doyumu belirtmektedir. Veriler SPSS programında değerlendirilmiş, anket sorularına göre frekans analizi, doyum ortalaması ve doyum puanı hesaplaması yapılmıştır. Gelir durumu, yaş grubu, eğitim durumu ve çalışma süresi değişkenlerine göre t-testi ile yaş grubu, eğitim durumu ve çalışma süresi değişkenlerine göre de $k^2$ testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, taekwondocuların hoşnutsuzluk duyduğu tek konunun ücret ile ilgili olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Spor Bilimleri