DETERMINATION OF PRESERVICE TEACHERS’ ATTITUDES TOWARDS CLASSROOM MANAGEMENT COURSE - Gökyer, Necmi; Cihangiroğlu, Nevber (My University, 2017)
Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının sınıf yönetimi dersine yönelik tutumlarının belirlenmesidir. Betimsel yöntem tarama çalışması kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Elazığ Fırat Üniversitesi'nde pedagojik formasyon programında öğrenim gören ve sınıf yönetimi dersini alan toplam 1325 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışma örnekleminin seçiminde uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Uygun örnekleme yöntemi tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden birisidir. Çalışmanın örneklemini, pedagojik formasyon programında 12 farklı branşta sınıf yönetimi dersini alan 720 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Dağıtılan ölçme aracıdan toplam 644'ü değerlendirmeye alınmıştır. Araştırmada kullanılan Sınıf Yönetimi Dersi Tutum Ölçeği (SYTÖ) Başar, Doğan, Akan ve Şener (2017) tarafından geliştirilmiştir. Öğretmen adaylarının duyuşsal yakınlık, duyuşsal farkındalık alt boyutları ve ölçeğin tamamında, sınıf yönetimi dersine yönelik tutumları çoğunlukla katılıyorum düzeyindedir. Kadın öğretmen adayların, sınıf yönetimi dersine yönelik tutumlarının düzeyi erkeklere göre daha fazladır. Anadolu Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrencilerin sınıf yönetimi dersine yönelik tutumlarının düzeyi, Fırat Üniversitesi'nde öğrenim görenlere göre daha fazladır. Anadolu Üniversitesi'nden mezun olan öğrencilerin sınıf yönetimi dersine yönelik tutumlarının düzeyi, Fırat Üniversitesi'nden mezun olanlara göre daha fazladır
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları