SÜRDÜRÜLEBİLİR KIRSAL KALKINMADA MİKRO KREDİNİN KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNE ETKİSİ: İZMİR ÖRNEĞİ - ÖZBEY, MAKBULE DİLASA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişmelerinin en önemli dinamiklerinden biri girişimciliktir. Ülkeler girişimcilik potansiyeline sahip bireylerin ortaya çıkarılmasını ve işsizlik oranlarında büyük düşüşler sağlamasını istiyorsa, ekonomik büyümeye katkı sağlayan girişimci sayısını artırmak ve desteklemek zorundadır. Tüm toplumlarda sosyal ve ekonomik yaşamın çok önemli bir parçası her zaman kadınlar olmuştur. Kadınların özellikle kırsal alanda aileleri için üretme konusunda çok önemli gayretleri bulunmaktadır. Bu nedenle, kadınların kırsal alanlarda kendi öncelikleri etrafında örgütlenmelerini kolaylaştıracak yaklaşım ve desteklere ihtiyaç vardır. Dolayısıyla, kadın girişimcilerin ekonomik ve sosyal anlamda yaptığı katkıların daha gerçekçi ve geleceğe yönelik olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Prof. Dr. Muhammed Yunus'un 1970'li yıllarda uygulamaya başladığı ve yoksul kimselerin yeni bir iş kurması ya da var olan işlerini geliştirmeleri amaçlayan Grameen Modeli, bugün dünyanın pek çok ülkesinde yoksullukla mücadelede bir araç olarak kullanılmaktadır. Dünyada yüzden fazla ülkede ve Türkiye'de başarılı bir şekilde yürütülen mikro kredi; gelir getirici faaliyette bulunmalarını teşvik etmek amacıyla özellikle yoksul kadınlara faizsiz ve kefilsiz şekilde küçük sermaye olarak verilen kredi ifade edilmektedir. Özellikle kırsalda yaşayan kadınlara olan güveni esas alan ve onların yoksulluğunu ortadan kaldırma amacında olan mikro kredi uygulamaları, kadınların toplumda sosyal ve ekonomik anlamda güçlenmesine yardımcı olurken; aynı zamanda aşırı yoksul kadınların da girişimci olabileceğini ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, İzmir ilinde mikro kredi sisteminin işleyişi ve mikro kredi sisteminin kadınlar üzerindeki sosyal ve ekonomik etkileri incelenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla İzmir Grameen Bankası Mikrofinans Şubesi ile iş birliği yapılarak mikro kredi kullanan 66 kadın girişimci ile birebir görüşülüp çoktan seçmeli anket uygulaması yapılmıştır. Bu görüşmelerde, İzmir'de mikro kredi kullanan kadınların sosyo-demografik profilleri, mikro kredi kullanma amaçları, mikro kredi ile ne tür işler yaptıkları, mikro kredinin gelir düzeylerinde ve sosyal hayatlarında bir değişime yol açıp açmadığı, mikro kredinin istihdama katkı sağlayıp sağlamadığı, mikro kredi uygulamasında ne tür sorunlarla karşılaştıkları ve karşılaşılan sorunların çözümü için neler önerdikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda, İzmir'de mikro kredi kullanan kadınların sistemden büyük ölçüde memnun oldukları ve mikro kredinin ekonomik ve sosyal yaşantılarına önemli katkılar sağlamasına karşın verilen kredi miktarının yetersizliği, pazarlama sorunun olması gibi bir takım sorunlarla karşılaştıkları sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada İzmir ilinde yaşayan ve mikro krediden yararlanan kadınlara ilişkin yapılan anket sonucunda Mikro krediden yararlanan kadınların gelirlerinde dikkate değer artış olduğuna yönelik bulgular elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Kırsal Kalkınma, Mikro Kredi, Kadın Girişimciliği, İzmir

Entrepreneurship is one of the most important dynamics of the economic and social development of countries. If countries want to reveal individuals with entrepreneurial potential and to achieve great reductions in unemployment rates, they must increase and support the number of entrepreneurs who contribute to economic growth. Women have always been a very important part of social and economic life in all societies. Women have very important efforts to produce for their families, especially in rural areas. Therefore, there is a need for approaches and supports that will facilitate women's organization in rural areas around their own priorities. Therefore, the economic and social contributions of women entrepreneurs should be evaluated more realistically and for the future. Prof. Dr. The Grameen Model, which Muhammed Yunus started to implement in the 1970s and aims for poor people to establish a new business or improve their existing business, is used as a tool in the fight against poverty in many countries of the world today. Micro-credit, which is successfully carried out in more than a hundred countries in the world and in Turkey; In order to encourage them to engage in income-generating activities, it is expressed as a loan given as small capital, especially to poor women, without interest or guarantor. While micro-credit applications, which are based on the trust in women living in rural areas and aim to eliminate their poverty, help women to become stronger socially and economically in society; it also reveals that extremely poor women can be entrepreneurs. In this study, the functioning of the micro-credit system in Izmir and the social and economic effects of the micro-credit system on women were tried to be examined. For this purpose, 66 women entrepreneurs using micro credits were interviewed and a multiple choice questionnaire was applied in cooperation with İzmir Grameen Bank Microfinance Branch. In these interviews, the socio-demographic profiles of women using micro-credit in İzmir, their purpose of using micro-credit, what kind of work they do with micro-credit, whether micro-credit causes a change in their income levels and social lives, whether micro-credit contributes to employment, micro-credit It has been tried to reveal what kind of problems they encountered in the application and what they suggested for the solution of the problems encountered. It was reached the end of the survey that women having used micro credits in İzmir were contented with the system in a considerable extent and they encountered a number of problems such as insufficiency of given credit, marketing problems despite micro credit had considerable contributions to their economic and social life. In this study, we examine whether micro credit is increased women's income in İzmir province. We found that it has notable effect on enhanced women's income. Keywords: Rural Development, Micro Credit, Women Entrepreneurship, İzmir
Impact of microcredit in sustainable rural development to women's entrepreneurship: İzmir case
Keywords: Ekonomi; İşletme