Elazığ ve Malatya illerinde koyunlarda ve keçilerde parainfluenza virus tip 3'e karşı hemaglutasyonu önleyici antikorlar üzerinde serolojik araştırma - Kandil, Mehmet; Metin, Nursal; Gülcü, H. Basri (My University, 1996)
Hemaglutinasyon inhibisyon (HI) testi kullanılarak koyun ve keçi serum örnekleri parainfluenza tip 3 (PI-3) virusuna karşı antikor varlığı bakımından kontrol edildi. Bu serumlar sonbahar ve onu izleyen ilkbaharda Elazığ'da klinik olarak sağlıklı yerli ırk koyunlardan ve keçilerden ve Malatya'da yerli koyunlardan alındı. Kontrol edilen 1000 koyun serumundan 822 inde (% 82.2) ve 500 keçi serumundan 318 inde (% 63.6) PI-3 virusuna karşı antikor saptandı. Koyun ve keçi serumlannda PI-3 virusuna karşı reziprokal antikor titreleri 1:16 dan 1:1024 e kadar değişti. İlkbaharda koyunlarda ve keçilerde tesbit edilen seropozitif serumların oranı sonbahardakilerden yüksek bulundu.
01.06.1996
Keywords: Biyoloji; Parazitoloji; Genetik ve Kalıtım