BİREYSEL VE TAKIM SPORCULARININ TEPKİSELLİK VE SPORTMENLİK DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - KONUR, FEHİME (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu araştırmada bireysel ve Takım Sporcularının Tepkisellik ve Sportmenlik Davranışlarının İncelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın evrenini 2018–2019 sezonu Elazığ İlinde yer alan bireysel ve takım sporları ile ilgilenen sporcular yer alırken örneklemini ise bireysel ve takım sporları ile ilgilenen lisanslı sporcular arasından tesadüfi yöntemle seçilmiş 381 sporcu birey oluşturmuştur. Araştırmada bireysel ve takım sporcularının empati düzeyleri Davis tarafından geliştirilen ve Türkçeye uyarlaması Engeler tarafından yapılan Kişilerarası Tepkisellik İndeksi ve Fair Play anlayışları ise Vallerand ve ark.tarafından geliştirilen ve Türkçeye uyarlaması Balçıkanlı tarafından yapılan Çok Boyutlu Sportmenlik Yönelimi Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ve hesaplanmış değerlerin bulunmasında SPSS 24 paket programı kullanılıp elde edilen verilerin yorumlanmasında demografik bilgiler için frekans ve yüzde, normallik analizi sonuçlarına göre parametrik olan testlerden, ikili karşılaştırmalar için t-testi ve çoklu karşılaştırmalar için ise anova testi uygulanmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin % 52.2 sinin erkek, % 74.5 inin lisans düzeyinde bir eğitim seviyesine sahip olduğu, % 45.4 ünün 18-22 yaş aralığında, % 48.0 inin 1-5 yıllık bir spor geçmişinde ve % 52.0 sinin ise takım sporlarıyla uğraştığı görülmüştür. Sonuç olarak çalışmaya katılan bireylerin cinsiyet değişkenine göre bayanların sosyal normlara uyum noktasında daha baskın oldukları, bireysel sporlar ile uğraşan bireylerin daha çok empati yaptıkları, yüksek lisans eğitim seviyesine sahip sporcuların rakibe saygı noktasında daha dikkatli oldukları tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Bireysel Sporlar, Takım Sporları, Empati, Sportmenlik

An Examination Of The Reactivity And Sporting Behaviours Of İndividual And Team Athletes The aim of this study was to investigate the reactivity and sportsmanship behaviors of individual and team athletes. The study consists of athletes engaged in individual and team sports in Elazığ Province in the 2018-2019 season, and the sample was composed of 381 athletes selected randomly from licensed athletes engaged in individual and team sports. Interpersonal Reactivity Index developed by Davis and adapted to Turkish by Engeler was used in the research and Multidimensional Sportsmanship Orientation Scale was used, developed by Vallerand et al. and adapted to Turkish by Balçıkanlı, for their Fair Play approaches. SPSS 24 package program was used in the evaluation of the data and the calculated values were interpreted using frequency and percentage for demographic information, parametric tests according to the results of normality analysis, t-test for paired comparisons and anova test for multiple comparisons. It was seen that 52.2% of the individuals participated in the study was male, 74.5% had a bachelor's degree, 45.4% were between 18-22 years of age, 48.0% had a sports history of 1-5 years and 52.0% were engaged in team sports. As a result, it was found that the female participants were more dominant in the adaptation to social norms according to the gender variable, the individuals engaged in individual sports had more empathy and the athletes who had master education level were more careful in respecting the opponent. Keywords: Individual Sports, Team Sports, Empathy, Sportsmanship
An examination of the reactivity and sporting behaviours of i?ndividual and team athletes (Example of Elaziğ province)
Keywords: Spor