OMAFRIENDS: DEVELOPING A SOCIAL NETWORK SOFTWARE TOOL - DALO, OMAR FAROOQ AHMED (Fırat Üniveristesi, 2020)
Sosyal ağlar, insanların birbirleriyle bağlantı kurmak ve başkalarının etkinliklerini görmek için kullandıkları en yeni ve en yaygın teknoloji araçlarından biridir. Büyük şirketler, çok sayıda kullanıcı tarafından görülebilen ürünlerinin reklamını yapabildiğinden, iş amaçlı kullanılabilir. Bu tez, bazı önemli sosyal ağ yönlerini tartışmakta ve 1960'larda başlayan sosyal ağların tarihini gözden geçirmektedir. Ayrıca, güvenlik ve gizlilik gibi sosyal ağlarla ilgili, kullanıcıların karşılaşabileceği bazı önemli sorunlara da odaklanılmıştır çünkü birçok kullanıcı risklerin farkında değildir. Güvenlikle ilgili olarak, girilen verileri kontrol etmek için JQuery doğrulama ve Re-Captcha gibi bazı araçlar kullanılmış ve robotların form göndermesi önlenmiştir. Ayrıca, web uygulama sistemi SQL enjeksiyonu saldırısına karşı korunmuştur. Gizlilikte tüm kullanıcıların e-postaları gizlidir ve iki tür grup oluşturulmuştur: Genel ve Özel. Herkese açık grupta tüm kullanıcılar gruba katılmadan tüm içeriği görebilirken özel grupta yalnızca özel grup üyeleri içeriği görebilir. Bu tez çalışmasında tüm özellikleri içeren bir sosyal ağ oluşturulmuş ve buna "Güvenli Bir Sosyal Ağ Yazılımının Geliştirilmesi" adı verilmiştir.

Social networks are one of the newest and most common tools of technology that people are using to connect with each other and see others' activities. It can be used for business purposes because large companies can advertise their products, which can be seen by a huge number of users. This thesis discusses some important social network aspects and reviews the history of social networks beginning in the 1960s. We also focus on some important issues regarding social networks, such as security and privacy, that users might face because many of them are unaware of the risks. Concerning security, we used some tools such as JQuery validation and Re-Captcha inside register form to check the entered data and prevents robots from submitting the form. In addition, we protected our web application system from SQL Injection attack. In privacy all users email is hidden, and we mentioned two types of groups: public and private. In public group all users can see all the contents without joining the group while in private only group members can see the contents. In this thesis a social network that includes all the characteristics is created and it is named "Developing a Secure Social Network Software"
Omafriends: Bir sosyal ağ yazılım aracı geliştirme
Keywords: Bilim ve Teknoloji; Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol