Farklı Özellikteki Tris Sulandırıcıları ile Sulandırılan Koç Spermasının Dondurularak Saklanabilirliği Üzerine Dondurma Hızının Etkisi - Sonmez, Mustafa; Bonkoungou, Abdoul Bhassit; Güngör, İbrahim Halil; Cihangiroğlu, Aslıhan Çakır; Acısu, Tutku Can (My University, 2024)
Bu çalışmanın amacı, standart ve ultra özellikteki kimyasal maddeler kullanılarak hazırlanan tris sulandırıcıları ile sulandırılan koç spermasının motilite oranları ve kinematik hız parametre değerleri üzerine farklı dondurma hızlarının etkilerini araştırmaktı. Çalışmada altı farklı koçtan suni vajen yöntemi ile alınan spermalar kullanıldı. Alınan spermalar bireysel olarak 2 eşit kısma ayrıldı. Ardından her bir grup, iki tris sulandırıcısından biri ile sulandırıldı. Sulandırılan spermalar 0.25 ml payetlere çekilip 4°C’ye soğutuldu. Ekilibrasyondan sonra otomatik dondurma cihazında hızlı dondurma ve yavaş dondurma yöntemlerine göre donduruldu. Dondurma sonrası payetler -196 °C’deki sıvı azot tanklarında saklandı. Çözdürülen sperma örneklerinde CASA sistemi kullanılarak motilite ve kinematik parametre değerleri belirlendi. Koç spermasının farklı kimyasal içerikli Tris sulandırıcıları ile sulandırılarak dondurulmasının çözdürme sonrası spermatolojik kaliteyi etkilemediği tespit edildi. Diğer taraftan, her iki sulandırıcı için hızlı dondurma yöntemiyle karşılaştırıldığında yavaş dondurma yönteminin çözdürme sonrası total motilite, progresif motilite ve hızlı hareket eden spermatozoon oranlarında önemli derecede bir artış sağladığı gözlendi. Ek olarak çözdürme sonrası elde edilen sonuçlar bireysel olarak değerlendirildiğinde; koçlar arasında total ve progresif motilite yönünden önemli bireysel farklılıkların olduğu belirlendi. Sonuç olarak, koç spermasının dondurulması sırasında yavaş dondurma yönteminin kullanılması, hızlı dondurma yöntemine kıyasla çözdürme sonrası hareketlilik oranları açısından daha başarılı sonuçlar sağlayabilir. Ayrıca, bireysel özelliklerin koçlarda sperma dondurma işleminin başarısını etkileyen önemli bir faktör olabileceği de görülmektedir.
Keywords: Koç; Bireysellik; Dondurma Hızı; Tris