DANİŞMENT DİYASPOR YATAĞININ (MİLAS-MUĞLA) OLUŞUM KOŞULLARININ SIVI KAPANIM ÇALIŞMALARI İLE BELİRLENMESİ - AKHUNDLU, AZAR (Fırat Üniveristesi, 2021)
Danişment Diyaspor yatağının (Milas-Muğla) oluşum koşullarının sıvı kapanım çalışmaları ile belirlenmesi konulu çalışamanın amacı bölgede oluşan boksit yataklarının mineralojik ve jeokimyasal özelliklerinden yola çıkarak kökenini yorumlamaktır. Bu kapsamda; boksit oluşum koşullarının bölgesel litoloji ile ilişkilendirilmesi ve yeni yatakların oluşturulan model ışığında aranmasıdır. Milas–Kozağaç-Çamlıktepe mevkii'nden bir adet yan kayaç olmak üzere 7 adet boksit örneği alınmış ve ana-iz element içeriğini belirlemek üzere XRF-ICP-MS (X-Ray Fluoresans ve Inductively Coupled Plasma- Mass Spectrometre) analizi, mineralojik öezellikleri belirlemek üzere dört örnekte Raman Spektrografi analizi ve diyaspor örneklerinde birincil ve ikincil kapanımlarla toplam 223 adet sıvı kapanımı analizi ile Pb izotop analizleri yapılabilmiştir. Sıvı kapanım bulguları, boksit oluşum sıcaklık aralığının 191-350 °C olduğunu göstermektedir. Raman Spektrografi bulguları, diyasporların varlığını göstermektedir. Ana ve iz element içerikleri; karstik lateritik ve demirli lateritik boksit oluşumunu işaret etmektedir. Kurşun izotop bileşim oranları ve diğer bulgular, boksit oluşumlarında etkili olan çözeltilerin, farklı derinliklerde dolaşması nedeni ile kimyasal içeriklerinin değişim gösterdiğine işaret etmektedir. Sonuç olarak, çalışma alanındaki boksit oluşumlarının, Triyas kuvarslı meta- kireçtaşları ve Jura platform tip kireçtaşları ile ilişkili olduğu ve tektonizmaya bağlı, farklı bileşimli su sirkülasyonlarının kimyasal ayrışma koşullarını hızlandırdığını, bölgesel iklim koşullarına bağlı olarak boksit oluşumlarının gerçekleştiği düşünülmektedir.

The aim of the study on the determination of the formation conditions of the Danisment Diaspore deposit (Milas-Mugla) by fluid inclusion studies is to interpret the origin helping by the mineralogical and geochemical features of the bauxite deposits in the study area. In this context; Relating with regional lithology of the the bauxite formation conditions, and exploring of the new bouxite deposits in the light of the created model. Seven bauxite samples, and one wall rock sample were taken from Milas -Kozağaç-Çamlıktepe location, and XRF-ICP-MS (X-Ray Fluorescence and Inductively Coupled Plasma-Mass Spectrometer), Raman Spectrography analysis were carried out to determine the main - trace element content, and to determine mineralogical features, respectively. Pb isotope analyzes were performed with in 8 samples, and 223 fluid inclusion analyzes in primary and secondary inclusions in diaspore samples. Fluid inclusion results show that the bauxite formation temperature range is between 191 and 350 °C. Raman Spectrometry fresults show the presence of diaspores. Main and trace element contents point out both karstic lateritic and ferrous lateritic bauxite formation. Pb isotope composition ratios and other findings indicate that the solutions effective in bauxite formation vary in their chemical contents due to their circulation at different depths. As a result, it is thought that the bauxite occurrences are associated with Triassic quartz meta- limestones and Jura platform type limestones in the study area, and the different chemical composition waters were considered to accelerate to the chemical weathering process, and depending on the regional climate conditions.
Determination of formation conditions of Danisment (Milas-Mugla) by fluid inclusion studies
Keywords: Jeoloji Mühendisliği