ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİNDE KUTU OYUNLARI KULLANIMINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİ - KARAKOYUNLU, SALİHA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Araştırmada oyun türlerinden biri olan kutu oyunlarının eğitsel açıdan ele alınması ve DKAB derslerinde kullanımı irdelenmiştir. DKAB derslerinde kutu oyunu kullanımı ve bu yöntemin eğitime katkısının neler olduğu araştırmanın temel problemidir. Çalışmanın amacı, oyun temelli bir öğretimin din öğretimine etkilerini, DKAB derslerinde eğitsel oyun ve kutu oyunlarının kullanımının önemini ve kutu oyunlarının DKAB derslerindeki uygulama örneklerinin neler olduğunu incelemektir. DKAB derslerinin kutu oyunu kullanılarak işlenmesi ile ilgili öğrenci görüşlerini ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan durum araştırması kullanılmıştır. Çalışma kapsamında araştırmacının kendi hedefine uygun bulduğu bireylerden veri toplama yoluna gittiği olasılıksız örnekleme yöntemlerinden biri olan amaçlı örnekleme yaklaşımı tercih edilmiştir. Çalışma grubu olarak Elazığ Seyda Molla Bahri İmam Hatip Ortaokulu 5-E sınıfında öğrenim gören 28 öğrenci seçilmiştir. DKAB dersinde kutu oyunları kullanımına yönelik öğrenci görüşlerinin tespit edilebilmesi için de on altı sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu geliştirilmiştir. Çalışma doğrultusunda uygulama dört ay sürmüş ve süreç içerisinde araştırmacı ve iki kişi tarafından gözlem yapılmıştır. Kutu oyunun uygulanması ise iki ders saati sürmüştür. Çalışma verilerinin analizinde Nvivo 8 programı kullanılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda DKAB derslerinde oyun tekniğinin etkili bir yöntem olduğu, bu konuyla ilgili birçok çalışmanın yapıldığı görülmüştür. Ancak yapılan çalışmaların çoğunun literatür taraması şeklinde olduğu ve deneysel alan araştırmalarının yok denecek kadar az bulunduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda eğitsel bir oyun olarak kullanılan kutu oyunlarının dersin başarısını arttırdığı, öğrencinin derse karşı ilgi ve tutumunu olumlu etkilediği görülmüştür. Bundan dolayı kutu oyunlarının tasarım örneklerinin çoğaltılması ve DKAB derslerindeki kullanımının arttırılması gerektiği önerilerinde bulunulmuştur.

In the research, the educational approach of board games, which is one of the game types, and their use in DKAB lessons were examined. The main problem of the research is the use of board games in DKAB lessons and the contribution of this method to education. The aim of the study is to examine the effects of a game-based teaching on religious teaching, the importance of the use of educational games and board games in DKAB lessons, and the application examples of board games in DKAB lessons. A case study, one of the qualitative research methods, was used in this study, which aims to reveal students' opinions about the teaching of DKAB lessons using board games. Within the scope of the study, the purposeful sampling approach, which is one of the non-probability sampling methods in which the researcher chooses to collect data from the individuals he/she finds suitable for his/her target, was preferred. As the study group, 28 students studying in 5-E class of Elazig Seyda Molla Bahri Imam Hatip Secondary School were selected. A semi-structured interview form consisting of sixteen questions was developed in order to determine the opinions of the students about the use of board games in the DKAB lesson. In line with the study, the application lasted for four months and observations were made by the researcher and two people during the process. The implementation of the board game took two lesson hours. Nvivo 8 program was used in the analysis of the study data. As a result of the studies, it has been seen that the game technique is an effective method in DKAB lessons, and many studies have been done on this subject. However, it has been determined that most of the studies are in the form of literature review and there are almost no experimental field studies. As a result of the study, it was seen that board games used as an educational game increased the success of the course and positively affected the student's interest and attitude towards the course. Therefore, it has been suggested that the design examples of board games should be increased and their use in DKAB courses should be increased.
Secondary school students' opinions on the use of box games in Religious Culture and Ethics Course
Keywords: Din; Eğitim ve Öğretim