Sığır dalak doku arginazının bazı kinetik özellikleri - Kandemir, Fatih Mehmet; Özdemir, Necmi (My University, 2008)
Bu çalışmada sığır dalak doku arginazının bazı kinetik özelliklerini incelenmiştir. Çalışmada kullanılan dalak dokuları Elazığ’daki Elkas kesimevinden temin edilmiştir. Arginaz aktivitesini ölçmede tiyosemikarbazid-diasetilmonoksim üre (TDMU) metodu kullanılmıştır. Protein Lowry ve arkadaşlarının metoduna göre ölçülmüştür. Preinkübasyon sıcaklığı, preinkübasyon süresi, inkübasyon süresi ve optimal pH’ nın sırasıyla $62 ^\\circ C$, 15 dakika, 10 dakika ve 9.7 olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca sığır dalak doku arginazının çeşitli metal iyonlarına karşı duyarlılığı tespit edilmiş ve metal iyonları ($Mn^{+2}$, $Cu^{+2}$, $Mg^{+2}$, $Ba^{+2}$, $Fe^{+3}$, $Ag^{+2}$, $Cr^{+3}$, $Sn^{+2}$, $Hg^{+2}$, $Pb^{+2}$, $Co^{+2}$, $Ni^{+2}$, $Zn^{+2}$, $Cd^{+2}$, $Li^{+1}$, $K^{+1}$, $Al^{+3}$, $Mo^{+6}$, $Na^{+1}$ ve $Ca^{+2}$ ) içinde enzim aktivitesi üzerine en etkili metalin $Mn^{+2}$ olduğu bulunmuştur. Enzim 2 mM’ lık $MnCl_2$ konsantrasyonunda en yüksek aktiviteyi göstermiştir. Enzim aktivasyonu için $Mn^{+2}$ iyonlarının ve preinkübasyonun gerekli olduğu görülmüştür. $Pb^{+2}$ ve $Ag^{+2}$ iyonları varlığında enzim hiç aktivite göstermemiştir. Enzimin substrata olan ilgisi Michaelis -Menten grafiğine göre değerlendirilmiş ve Km değeri 5 mM olarak bulunmuştur.
Keywords: Kinetik; enzim aktivitesi; mangan; sığır; kurşun; dalak; biyokimya; metal iyonları; arginaz