MOBİLYA VE DEKORASYON ENDÜSTRİSİNDE KULLANILACAK BİLGİSAYAR DESTEKLİ FREZE TEZGÂHININ TASARIMI - OLAM, MİKAİL (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmada, küçük veya büyük ölçekli mobilya ve dekorasyon imalat endüstrisinde kullanılmak üzere bir bilgisayar destekli freze tezgâhının tasarımı ve imalatı yapıldı. Bu freze tezgâhı, mobilya ve dekorasyon endüstrisinde ağaç ve ağaç türevli malzemelerden üretilecek eğrisel geometrilere sahip bir iş parçanın iki boyutlu teknik resmine ait çizgilerini takip ederek otomatik olarak işleyebilen bir freze tezgâhıdır. Bu freze tezgâhı, CNC takım tezgâhları gibi kesme işlemine başladıktan sonra operatörün müdahalesine ihtiyaç duymadan otomatik olarak kesme işlemini gerçekleştirmektedir. CNC kodlarının elde edilmesine ihtiyaç duyulmaması, klasik mobilya imalat tezgâhlarındaki gibi kesme işleminin her anında hem operatöre hem de operatörün tecrübesine gereksinim duymaması nedeniyle minimum zaman ve çaba harcayarak iş yapma yeteneği freze tezgâhının, diğer klasik ve CNC takım tezgâhlarından en önemli farkını açıkça ortaya koymaktadır. İmal edilen tezgah mobilya ve dekorasyon imalat sektörü için bir çok kolaylık sağlamaktadır.

In this study, a computer aided milling machine designed and manufactured for using in the small or the large-scale furniture and decoration manufacturing industry. This milling machine is machine tools that can automatically machine by following the lines belong to two-dimensional technical drawing of a work piece with curved geometry produced from wood and wood derived materials in furniture and decoration industry. This milling machine automatically cut without the need for operator?s intervention after the cutting operation starts, such as CNC machine tools. This milling machine tool does not need to CNC codes, both the operator and the operator's experience that is required at every moment of the cutting process in classic furniture machine tools. For this reasons, it is clearly seen that the most important difference among optical milling machine and other conventional and CNC machine tools is operation ability with the minimum time and effort. The optical milling machine manufactured provides many amenities for the furniture and decoration industry.
Design of computer aided milling machine using in furniture and decoration industry
Keywords: Makine Mühendisliği