HASTANELERDE LİDERLİK FAKTÖRÜNÜN ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİ: DİYARBAKIR İLİ ÖZEL HASTANE ÖRNEĞİ - IŞIK, ÜMİT (Fırat Üniveristesi, 2021)
Sağlık kurumlarında diğer bir deyişle hastanelerde başarının sırlarından biri de kurumdaki yöneticilerin etkin ve etkili liderlik davranışlarına sahip oluşudur. Hastanelerde başarıyı sağlamak kolay bir şey olmamakla birlikte rekabetin ve başarının devamı için çalışanı pozitif yönde harekete geçirip şevklendirecek liderlere ihtiyaç vardır. Keza çalışan tarafından benimsenen liderler, örgütsel bağlılık üzerinden etkili olmaktadırlar. Bunlar aracılığıyla çalışanlarda normalin üstünde çalışma isteği olmaktadır. Örgüte bağlılık sonucunda çalışanın motivasyonunda ciddi bir artış gözlemlenebilmekte, ayrıca örgütsel bağlılık sonucunda kişi fazla iş değişikliğine gitmemekte ve işgücü devir oranı azalmaktadır. Bu çalışmanın amacı; yöneticilerin liderlik davranış tarzları ile örgütsel bağlılık türleri arasındaki ilişkiyi belirlemek ve çalışma yapılan kurumda etkili olan liderlik tarzını saptamaktır. Bu gaye ile Diyarbakır ili Özel Genesis Hastanesi sağlık çalışanlarına anket ve ölçek çalışması yapılmıştır. Çalışmanın verileri Şubat-Mayıs 2019 tarihleri arasında yüz yüze anket yöntemiyle toplanmıştır. Bu bağlamda toplam 177 anket yapılmıştır. Çalışmanın verileri; Bağımsız T Testi, Anova, Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis H Testi ile yorumlanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın amacına uygun hipotezler kurulmuş olup çalışmanın güvenirliliği test edilmiştir. Organizasyonda çalışanların sorulara verdiği cevaplar ile ortalamalar alınmış ve bu puanların liderlik ve örgütsel bağlılık alt değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı incelenmiştir. Ayrıca liderlik alt değişkenleri (otoriter, demokratik-katılımcı ve tam serbestiyi esas alan liderlik) ile örgütsel bağlılık türleri (duygusal, devamlılık ve normatif bağlılık) arasında bir ilişki olup olmadığı, ilişkinin yönü ve kuvveti korelasyon testi ile sınanmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre; liderlik ölçeğinin cronbach alpha değeri 0.875, örgütsel bağlılık ölçeğinin cronbach alpha değeri 0.861 olması istenen düzeyde güvenirliliğe sahip olmuştur. Kurumun çalışanları, liderlerinin davranışını daha çok otoriter (3,1959) olarak algılamışlardır. Keza çalışmanın sonuçlarına göre ilgili hastanenin çalışanları örgüte olan bağlılıkları örgütsel bağlılık türlerinden duygusal bağlılık (3.4203) ve normatif bağlılık (3.4034) tarzında olmuştur.

In health facilities, I mean in hospitals one of the success secrets is that the administrators in that institution have efficient and effective leadership behaviours. It isn't an easy thing to ensure the success in hospitals, ıt is needed leaders who motivate the personnels positively and eagerly for competition and the continuation of success. Then again, the leaders who adopted by the personnels is effetive on organizational loyalty. So there will be will to work above normally and eagerness to work in personnels.In consequence of the loyalty of organization it can be observed a serious increase in personnels' motivation and furthermore in consequence of loyalty of organization the personnels don't change their jobs and so workforce transfer rate is decreased. The aim of this study is to specify the relationship between the administrators leadership behaviour manners and organization loyalty types and to determine the effective leadership manner in the institution which worked. For this purpose it was done questionnaire and scale study on the health personnels of Private Genesis Hospital in Diyarbakir provience. It was done appropriate hypothesis according to aim of study and the reliability of the study was tested. The average of the answers of the questions which given by the personnels in the organisation were taken and this points were examined there are meaningful relationship between leadership and organization loyalty inferior variances or not. Besides there is relationship between leadership inferior variences ( authoritarian, democratic participation, and fully floating leadership ) and organization loyalty types ( emotional, continuousness and normative loyalty ) or not and the direction and force of relation was tested with correlation test. According to the results of the study, cronbach alpha value of leadership scale is 0.875, the cronbach alpha value of organization loyalty scale is 0.861. It is wanted reliability level. The personnels of the institution sensed the manners of their leaders as authoritarian ( 3.1959 ) . Because according to the result of the study the relevant hospital personnels' organization loyalties are emotional ( 3.4203 ) and normative loyalty ( 3.4034 ) which are organization loyalty types.
The effect of leadership factor on organizational commitment in hospitals: An example of private hospital in Diyarbakır province
Keywords: Sağlık Kurumları Yönetimi; Sağlık Yönetimi; Hastaneler