Elazığ ilinde mezbahada kesilen koyun ve keçilerde meme loblarının mastitis yönünden bakteriyolojik incelenmesi - Gülcü, H. Basri; Öngör, Hasan (My University, 2002)
Mezbahada kesilen mastitisli 89 koyuna ait 133 meme lobu ve mastitisli 40 keçiye ait 67 meme lobu bakteriyolojik olarak incelendi. Koyunlarda %24,06 Staphylococcus aureus, %10,53 Escherichia coli, %7,52 Actinomyces pyogenes, %7,52 Streptococcus uberis, %6,01 Streptococcus dysgalactiae, %5,26 Streptococcus agalactiae, %3,76 Staphylococcus epidermidis, %3,76 Mannheimia haemolytica izole ve identifiye edildi. Keçilerde %25,37 Staphylococcus aureus, %8,96 Escherichia coli, %7,46 Staphylococcus epidermidis, %7,46 Streptococcus agalactiae, %7,46 Actinomyces pyogenes, %5,97 Streptococcus dysgalactiae, %2,99 Streptococcus uberis, %2,99 Mannheimia haemolytica izole ve identifiye edildi.
Keywords: Escherichia coli; tanı; Staphylococcus aureus; mikroorganizmalar; koyun; Mannheimia haemolytica; patojenler; keçi; izolasyon; meme yangısı; memeler; Actinomyces pyogenes; Streptococcus dysgalactiae; Streptococcus agalactiae; Streptococcus uberis