Recurrent phrases in Turkish EFL learners' spoken interlanguage: A corpusdriven structural and functional analysis - Kızıl, Aysel Şahin; Kilimci, Abdurrahman (My University, 2014)
Anadili konuşuru edimi ile öğrenici dilini kıyaslayan çeşitli çalışmalar anadili konuşurlarına doğal gelentekrarlanabilir çok sözcüklü öbeklerin anadili konuşuru olmayanlar için zorluk oluşturduğunu ve bu öbeklerinanlaşılmaları kolay olmasına rağmen öğrenicilerin dil üretimini engellediğini göstermiştir (De Cock, 2004;Nesselhauf, 2005). Bu nedenle, bu çalışma, tekrarlanabilir sözcük öbeklerinin Türk öğrenicileri için zorlukoluşturup oluşturmadığını belirlemek amacıyla Türk öğrenicilerinin ve anadili konuşurlarının sözlü İngilizcesindesöz konusu öbeklerin yapısal ve işlevsel özelliklerini araştırmayı hedeflemektedir. Çalışma, tekrarlanabiliröbeklerin incelenmesinde Karşılaştırmalı Aradil Çözümlemesi (Granger, 1998) çerçevesinde, derleme dayalıtekrarlanabilir kelime öbekleri yöntemini (De Cock, 2004, p.227) kullanmaktadır. Çalışmanın veri kaynağını Louvain Uluslararası Aradil Konuşma İngilizcesi Veritabanı (LINDSEI) oluşturmaktadır. Türk öğrenicilerinaradil özelliklerini araştırmak için, bu derlemin, Türk öğrenicilerden toplanan verilerle oluşturulan alt derlemiLINDSEI-TR kullanılmıştır. Tekrarlanabilir öbeklerin yapısal ve işlevsel açıdan çözümlemesi iki sınıflamakullanılarak yapılmıştır: yapısal sınıflama ve işlevsel sınıflama. Öğrenici derlemi tekrarlanabilir öbeklerin aşırı kullanımı ve az kullanımı açısından belirgin farklılıklar göstermesine rağmen, tekrarlanabilir öbeklerin hem anadilikonuşurlarının hem de anadili konuşuru olmayanların sözlü dillerinin belirgin bir özelliği olduğunu belirlenmiştir.Çalışmanın sonuç bölümünde, anadili konuşuru ve anadili konuşuru olmayanların derlerlemlerinde bulunantekrarlanabilir öbeklerin yapısal ve işlevsel farklılıklarının önemi tartışılmış ve öğretimsel sezdirimleripaylaşılmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları