Doğu Anadolu Bölgesi' nde gebelerde ve doğan bebeklerinde demir durumu ve süt çocuklarında demir desteği gerekliliği - Poyrazoğlu, Hatice Gamze; Aygün, A. Denizmen; Üstündağ, Bilal; Akarsu, Saadet; Yıldırmaz, Serap (My University, 2011)
Amaç: Yaşamın ilk iki yılı içerisindeki besinsel anemilerin en önemli nedeni demir eksikliği anemisidir. Bu çalışmada Doğu Anadolu Bölgesi’nde gebe kadınlarda ve doğan bebeklerinde demir durumunun tanımlanması ve yaşamın ilk yılı içerisinde ortaya çıkan demir eksikliği anemisine etkilerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma demir durumu ve demir desteğine göre dört grupta sınıflandırılan 92 gebe kadında gerçekleştirildi. Yerel etik kuruldan onay alındı (Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu 25.03.2004 tarih 4. Toplantı 2. Karar). Gebe kadınlar 14. haftadan itibaren izlendi ve venöz kan örnekleri başvuruda, bebeklerinden ise doğumda, üçüncü, altıncı ve on ikinci ayda elde edildi. Kan örneklerinde tam kan sayımı yanında serum demiri, ferritin ve demir bağlama kapasitesi değerlendirildi. İstatistiksel yöntem olarak tek yönlü Varyans analizi (ANOVA) ve Pearson ve Spearman rank testi uygulandı. Bulgular: Doğumda dört grup arasında serum demir ve ferritin düzeyleri açısından anlamlı fark yoktu (p<0,05). Üçüncü ayda, serum demir değerleri fizyolojiye uygun olarak azaldı ve altıncı ayda, birinci grupta %40, ikinci grupta %57,1, üçüncü grupta %50 ve dördüncü grupta %69,2 oranında demir eksikliği anemisi gelişti. Çıkarımlar: Bebeklerin demir durumu doğumdaki demir depolarıyla belirlenemez, yaşamın birinci yılında beslenme de etkilidir. Çalışmada doğumda demir depolarının yeterli olmasına karşın altıncı ayda bebeklerin yarısında demir eksikliği anemisi gelişti. Doğu Anadolu Bölgesinde çocuklarda üçüncü aydan itibaren demir desteği gereklidir. (Türk Ped Arfl 2011; 46: 246-51)
Keywords: Beslenme ve Diyetetik; Genel ve Dahili Tıp; Pediatri