"KUR'AN YOLU TEFSİRİ'NDE YAHUDİLİK İLE İLGİLİ BİLGİLERİN DİNLER TARİHİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - TANER, HÜLYA (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu tez çalışması, Kur'an Yolu Tefsirinde Yahudilik ile ilgili ayetlerin yorumlarının, Dinler Tarihi açısından değerlendirilmesini konu almaktadır. Yahudilikle ilgili konuların önce Yahudi kaynaklarında, sonra Kur'an Yolu Tefsirinde nasıl ele alındığı ortaya konulmuş ve son olarak Yahudilikle ilgili tefsirde yer alan açıklamalar Dinler Tarihi açısından değerlendirilmiştir. Tezimiz giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde, çalışmanın konusu, önemi, amacı ve metodu hakkında bilgiler verilmiş, İslam'da tefsir geleneği kısaca anlatılmıştır. Ayrıca Kur'an Yolu Tefsiri yazarları hakkında kısaca bilgi verilmiş ve genel olarak Yahudilik anlatılmıştır. Birinci bölümde, Yahudiliğin isimlendirilmesi ve tarihçesi incelenmiştir. İkinci bölümde, Kur'an Yolu Tefsirine göre Yahudilikte inanç esasları üzerinde durulmuş ve üçüncü bölümde ise Yahudilikte ibadetler ve diğer bazı konular anlatılmıştır.

This thesis work is subject to evaluation of the comments of verses related to Judaism in "Kur'an Yolu Tefsiri" on the basis of History of Religions. It is revealed how the subjects related to Judaism are discussed in accordance with Jewish sources and "Kur'an Yolu Tefsiri" respectively and finally the definitions related to Judaism in the interpretation is evaluated in terms of History of Religions. Our thesis consists of introduction chapter, three chapters and conclusion. In the. introduction chapter, information about the topic, importance, aim and method of this thesis work will be given. The interpretation ritual in İslam will be explained briefly. Furthermore, brief information about the writers will be given. Generally Judaism will be explained. İn the first chapter, denomination and short history of Judaism will be studied carefully . In the second chapter, Religion principals of Judaism in accordance whit "Kur'an Yolu Tefsiri" will be studied carefully. In the third chapter, rituals of Judaism and the other subjects will be explained.
An evaluation of information related to judaism in "Kur'an Yolu Tefsiri" on the basis of history of religions
Keywords: Din