TAM ÖĞRENME DESTEKLİ ÇOKLU ZEKÂ KURAMININ İLKÖĞRETİM 3.SINIF MATEMATİK DERSİNDEKİ ERİŞİ VE KALICILIĞA ETKİSİ - GÖL, SEMA (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışma, Tam Öğrenme Destekli Çoklu Zekâ Kuramına göre hazırlanan Matematik Öğretiminin, öğrencilerin matematik dersindeki erişilerine ve öğrenilenlerin kalıcılığına etkisini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.Denekler, 2009-2010 öğretim yılında Diyarbakır İli, Çermik İlçesi, Atatürk İlköğretim Okulunda öğrenim gören öğrenciler arasından seçilmiştir. Araştırmada ön-test puan ortalamaları birbirine denk iki sınıftan; 3-A sınıfı öğrencileri deney grubu, 3-B sınıfı öğrencileri kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Araştırma, deney ve kontrol grubunda toplam 58 öğrenci ile yürütülmüştür.Deney ve kontrol sınıflarına dersler araştırmacı tarafından farklı ders saatlerinde işlenilmiştir. Deney grubunda 3.sınıf Matematik Dersi, ?Geometri? ünitesinin öğretimi araştırmacı tarafından geliştirilen etkinlikler ve çalışma kâğıtları ile gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubunda ise dersler kâğıt, kalem, tahta, düz anlatım, soru?cevap gibi alışılagelmiş araç ve yöntemlere göre hazırlanan ders planları ile gerçekleştirilmiştir. Deney ve kontrol grubunda konular için eşit ders saati ayrılmıştır.Araştırmada ön-test, son-test deneme modeli kullanılmıştır. Araştırmaya katılan gruplara uygulama öncesi ön-test, uygulama sonrası son-test, uygulamanın bitiminden dört hafta sonra ise kalıcılık testi uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak t-testi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda aşağıdaki bulgulara;1. Deney grubunun son-test puan ortalamaları ile kontrol grubunun son-test puan ortalamaları arasında anlamlı bir farkın olduğu,2. Deney grubunun ön-test puan ortalamaları ile son-test puan ortalamaları arasında anlamlı bir farkın bulunduğu,3. Kontrol grubunun ön-test puan ortalamaları ile son-test puan ortalamaları arasında anlamlı bir farkın olduğu,4. Deney grubunda uygulanan ?Tam Öğrenme Destekli Çoklu Zekâ Kuramına? göre hazırlanan Matematik Dersi'nin öğretimi, kontrol grubunda uygulanan ?düz anlatım, soru?cevap? gibi alışılagelmiş olan öğretime göre öğrenci erişisi üzerinde deney grubu lehine anlamlı bir farklılığın oluştuğu,5. Deney grubunun son-test puan ortalamaları ile kalıcılık testi puan ortalamaları arasında anlamlı bir farkın bulunduğu,6. Kontrol grubunun son-test puan ortalamaları ile kalıcılık testi puan ortalamaları arasında anlamlı bir farkın olduğu,7. Deney grubunda uygulanan ?Tam Öğrenme Destekli Çoklu Zekâ Kuramına? göre hazırlanan Matematik Dersi'nin öğretimi, kontrol grubunda uygulanan ?düz anlatım, soru?cevap? gibi alışılagelmiş olan öğretime göre öğrenilenlerin kalıcılığında deney grubu lehine anlamlı bir farklılığın oluştuğuna, ulaşılmıştır.Anahtar Kelimeler: Çoklu Zekâ Kuramı, Tam Öğrenme, Matematik Öğretimi, Erişi, Kalıcılık

The aim of this study is to determine effect of Mathematics education which is prepared using multiple intelligence theory of Mastery Learning on the students success in Mathematics and the permanence of the knowledge learned.The subjects on this research were chosen among the students having been educated in Ataturk Primary School in Diyarbakır, Çermik during the 2009-2010 academic year. In the research, from two classes whose pre-test average points are similar to each other, the students of 3-A were determined as the experimental group and the other class 3-B?s students were determined as the control group. The research was carried out with 58 students in total.The lessons are being told by the investigator in different hours to the experimental class and control class. At the experimental group the maths lessons in the third class,the geometry unit is processed with working papers and activities which are developed by the investigator. But at the control group the lessons are processed with the plans which are prepared according to the traditional methods. At the groups of experimental and control the hours of lessons are equal for the topics.In the research, pre-test and post-test experimental model was used. Firstly the pre-test was applied to the groups before application and then the post-test was applied to the groups after the application. The permanence test was applied to the groups four weeks after the end of the application. Collected data were analyzed via t-test using SPSS software. Results of the study can be summarized as follows;1. A meaningful difference between the post-test point averages of the experimental group and the post-test point average of control group which was interfered with traditional method,2. A meaningful difference between pre-test and the post-test point averages of the experimental group,3. A meaningful difference between pre-test and the post-test point averages of the control group,4. A meaningful difference in favor of experimental group about the success of students compared to traditional teaching applied in the control group in the teaching of Mathematics which was applied in the experimental group and was prepared using Multiple Intelligence Theory of Mastery Learning,5. A meaningful difference between the post-test and the permanence test point averages of the experimental group,6. A meaningful difference between the post-test and the permanence test point averages of the control group,7. A meaningful difference in favor of experimental group about the permanence knowledge learned compared to traditional teaching in the control group in the teaching of Mathematics which was applied in the experimental group and was prepared using Multiple Intelligence Theory of Mastery Learning , Have been reached.Key Words: Multiple Intelligence Theory, Mastery Learning, Mathematics Education, Success, Permanence
Multiple intelligences theory of mastery learning of assisted primary 3 mathematics lessons and in-class access to the persistence effect
Keywords: Eğitim ve Öğretim