İlizarov tipi sirküler eksternal fiksatör uygulamalarında çivi yolu enfeksiyonları - Serin, Erhan; Yılmaz, Erhan; Sarıkaya, Metin; Sadioğlu, Müfit (My University, 1998)
Son yıllarda, çeşitli Ortopedik ve Travmatolojik sorunların çözümünde popüler bir yöntem olarak uygulanan Ilizarov tipi sirküler eksternal fiksatörlerin minör komplikasyonların arasında bulunan çivi yolu enfeksiyon oranlarını ve nedenlerini belirleme ve önleme amacıyla, Ilizarov tipi sirküler eksternal fiksatör uygulanan 37'si (% 80.4) erkek ve 9'u (% 19.6) kadın toplam 46 olguda karşılaşılan çivi yolu enfeksiyonları araştırıldı. Ortalama yaş 27.4 (16-71) ve ortalama izlem süresi 5.6 ay (3-11) idi. 46 olgunun 69 kemiğine 1.8 mm kalınlığında toplam 431 K teli uygulandı. Kullanılan 431 K telinden 365'i trokar ve 66'sı süngü uçlu, 348'si düz ve 83'ü zeytinli idi. Teller 25-50 devir/dakika hızla yerleştirildi. Tellerin gerdirilmeleri ayarlı dinamometre yardımıyla yarım halkalarda 50 kg ve tam halkalarda 110-120 kg olacak şekilde yapıldı. Tellerin geçirildiği bölgelerde yumuşak doku sorunu bulunmuyordu. 46 olgudan 22'sinin (% 47.8) toplam 54 (% 12.5) telinde çivi yolu enfeksiyonu saptandı. Çivi yolu enfeksiyonu, 41 (% 9.5) telde yumuşak doku inflamasyonu (grade 1) ve 13 (% 3.0) telde yumuşak doku enfeksiyonu (grade 2) şeklindeydi. Olgularımızın hiçbirinde kemik enfeksiyonuna (grade 3) rastlanmadı. Çivi yolu enfeksiyonlarının ortaya çıkış süreleri 13 (% 24.1) olguda ilk 60 gün ve 41 (% 75.9) olguda ikinci 60 gün içerisindeydi (p=0.0001). Yumuşak doku inflamasyonu ve akıntı gelişen olguların tamamında yapılan mikrobiyolojik araştırmalar sonucunda mikroorganizma üremedi. Yumuşak doku enfeksiyonu olarak değerlendirilen olgularda yapılan mikrobiyolojik araştırmalarda ise 7 (% 53.8) olguda stafilokokkus aureus ve 6 (% 46.2) olguda stafilokokkus epidermidis üretildi. Tüm olgular yapılan çivi giriş yeri pansumanları ve uygun antibiyotik tedavisi sonucunda tamamen iyileşti. Hiçbir olguda osteomyelit gelişmedi. Sonuçta, literatürle uyumlu, tellerin kalış süresi ve çevre yumuşak dokuların fazla olduğu bölgeler ile çivi yolu enfeksiyonları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (p<0.05).
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Ortopedi