Üstün Yetenekli Çocuklar ve Yönetim - Çelikten, Yeliz (Fırat University, 2018)
Eğitimin niteliğinin artırılması, eğitim kurumlarında görev yapan personelin niteliğinin artırılması ile mümkündür. Öğrenci başarısını etkileyen en önemli okul değişkeni öğretmen kalitesidir. Toplumumuzun ve geleceğimizin en önemli ve değerli varlıkları diyebileceğimiz üstün zekâlı ve yetenekli öğrencilerin hak ettikleri eğitimin, özel olarak yetiştirilmiş uzmanlar ve belirli niteliklere sahip olan öğretmenler tarafından verilmesi ve yine özel becerilerle donatılmış yönetim kadrosuna emanet edilmesi büyük bir gerekliliktir. Üstün zekalı alanında görev yapan yöneticiler, öğretmenlerin, eğitim uzmanlarının, ebeveynlerin danışmanlığında düzenli olarak programları değerlendirmeli, okul politikalarını geliştirmeli ve uygulamalı, eğitimcilere profesyonel gelişim imkânı sunmalı, programlara, uzmanlığa, etkinliklere ve bilgiye erişimi artırmak için okul içi ve dışı işbirliğini artırmalı, toplumu dahil edip desteğini alarak okul kapasitesini artırmalı, okul yıllık planlarına ve operasyonel planlara özel stratejiler dahil ederek üstün zekâlı ve yetenekli öğrencilerin öğrenme ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmalıdır. Başarılı bir üstün zekâlı eğitim programlarının yöneticilerinin mükemmeli hedefledikleri, ulusal standartlarla örtüşen hedefler koydukları, konferanslara katılarak güncel bilgiyi takip ettikleri görülmektedir. Bu nedenle de farklılaştırılmış ve zenginleştirilmiş eğitim programlarına gereksinim vardır.