GÖRÜNTÜ DOSYALARINDA FİLİGRAN KULLANILARAK TELİF HAKLARININ KORUNMASI - KAYA, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2007)
nternet teknolojisinin hızla büyümesi, yayıncılık sektöründeki izlenen gelisme ve elektronik kayıt ve takibi, arastırmacıları birçok yeni alanda arastırma yapmaya itmistir. Bu alanlardan biri de filigran teknolojisidir. Filigran teknolojisinde on yıldan beridir çalısan arastırmacılar, yayıncılık sektörünün izlenmesi, çoklu ortam dosyalarında sahiplik iddiasının dogrulanması ve kopyalama haklarının takibinde hayli basarılı uygulamalar sergilemislerdir. Günümüzde mevcut yöntemlerin iyilestirilme çalısmaları devam etmektedir. Bu tez çalısmasında mevcut filigran ekleme teknikleri ele alınarak incelenmis ve en yaygın kullanılan yöntemlerle uygulamalar gelistirilmistir. Tez içeriginde orijinal katkı saglamak amacıyla iki farklı yöntem önerilmistir. Bunlardan birincisi, kaynastırılmıs filigran teknolojisi seklinde, farklı yöntemlerin iyi özelliklerinden faydalanılarak, yöntemleri kaynastırma seklinde sunulan EDB yöntemiyle ADD yönteminin kaynastırılmasıdır. Önerilen bu yöntemde En düsük anlamlı bit yönteminin hız performans ölçütünde gösterdigi basarı ve dalgacık dönüsümü yöntemindeki bozulmalara karsı filigranın gösterdigi direncin büyük olması özelliklerinden faydalanılmıstır. Özellikle yayıncılık gibi, hızın önemli oldugu gerçek zamanlı uygulamalarda faydalanılabilecek iyi sonuçlar elde edilmistir. Önerilen diger bir yöntemde, Algılanabilirlik performans ölçütü üzerinde iyilestirme yapılmak istenmistir. Bu amaçla görüntüde minimum seviyede degisiklik ile filigran eklenebilen ayrık kosinüs dönüsüm yöntemi ele alınmıstır. Bu yöntemin mevcut uygulanabilir hali gelistirilerek genetik algoritma yardımı ile görüntünün anlamını en az degistirecek AKD blokları tespit edilerek, filigran bu bloklara gömülmeye çalısılmıstır. Algılanabilirligin çok önemli olacagı sifreleme ve haberlesme amaçlı filigranlarda etkili olabilecek bir yöntem gelistirilmeye çalısılmıstır. Önerilen yöntemler performans ölçütleri ile test edilmis ve iyi sonuçlar elde edilmistir. Anahtar Kelimeler: Kriptografi, sayısal filigranlar, sayısal imzalar, telif hakları, Dalgacık Dönüsümü.

The developments in internet technology, publishing sector, electronic storage and broadcast have yield new research areas for researchers. One of these fields is watermarking technology. Many successfully researches on watermark technology have been done for ownership verification and copyright on multimedia files in last decade. The studies are still lasting to improve existing watermarking technologies. In this thesis, most commonly used watermark technologies are examined and tried to be improved. Two new contributions are made for existing technology. The first is the compound of LSB and DWT by using best properties of each watermarking technique. In this proposed method, the advantage of speed performance criteria of the LSB is combined with the robustness of the DWT. Good results are obtained especially where the speed is very important as in online broadcasting. The other is the improving of imperceptibility criteria. This is done on Digital Cosine Transform DCT which can embed watermark with minimum modification. An improvement is made on DCT using genetic algorithm to determine least significant DCT block. The watermark is embedded in this least significant block. This will be very effective in communication and cryptography where imperceptibility is very important. The two proposed techniques are tested with the performance criteria and good results are obtained. Keywords: Cryptography, Digital Watermark, Digital Signature, Copyrights, Wavelet.
The copyrights protection by using watermarks on image files
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol