MALATYA ARGUVAN YÖRESİNDE SÜT İNEKLERİNDE SUBKLİNİK MASTİTİS PREVALANSI - SAYDAN, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışma, Malatya ili Arguvan ilçesindeki süt ineklerinin subklinik mastitis oranlarını belirleyip, bu oranların, ırk, yaş, laktasyon sayısı, laktasyon ayı, ortalama süt verimi, doğum şekli, retensiyo sekundinarum olgusu, sağım yöntemi, sağım hijyeni ve işletmedeki hayvan sayısıyla ilişkisini ortaya koymak amacıyla yapıldı. Aynı zamanda bu hayvanlara ait sütlerdeki Kaliforniya mastitis testi (CMT), somatik hücre sayısı (SHS) ve sütün elektrik direnci (SED) sonuçları arasındaki ilişkiler de belirlendi. Materyal olarak Malatya ili Arguvan ilçesinden, Mart-2013 - Mayıs-2013 tarihleri arasında, çeşitli ırklardaki 649 baş ineğe ait 2.596 meme lobu kullanıldı. Bu hayvanlara ait süt örneklerine tümüne CMT yapıldı. Bu hayvanlardan ayrıca 477 meme lobunda SHS ve 652 meme lobunda da SED'ne de bakılarak sonuçları belirlendi. Çalışmaya alınan ineklerin %51,77'si, meme loplarının %28,04'ü CMT pozitif sonuç verdi. Çalışmada CMT pozitiflik oranı Yerli Kara ırkında, günlük süt verimleri 21-25 lt olan gruptaki hayvanlarda, makineyle sağım yapılanlarda, güç doğum veya retensiyo sekundinarum geçiren hayvanlarda daha yüksek, laktasyonun 0-2 aylık döneminde ve sağım hijyeni iyi olanlarda daha düşük bulundu. CMT, SHS ve SED arasında istatistiksel bir benzerlik olduğu da görüldü. Sonuç olarak; CMT pozitiflik oranının yüksek çıkması, bölgede subklinik mastitisin önemli bir yer tuttuğunu göstermektedir. Çalışmada ayrıca CMT ve SHS'nin subklinik mastitisin teşhisinde yalnız başına da önem taşıdığı ancak SED'nin teşhiste tek başına çok anlamlı bilgi veremediği, diğer teşhis yöntemleriyle birlikte kullanmanın güvenilirliği artıracağı kanaatine varıldı.

Aims of this study are detection of subclinical mastitis ratio of cows in Arguvan province in city of Malatya and reveal of interaction between this ratio and some breeding parameters such as genus, age, number of lactation, milk yield and hygiene of milking. We also investigate the correlation of the California Mastitis Test (CMT) with somatic cell count (SCC) and electrical resistance of milk (ERM). As a working material 2.596 mammary lobe east which belong 649 heads of different breeds of cows are selected between March of 2013 and May of 2013 from Arguvan province of Malatya city. CMT has been applied to milk samples of all animals. In addition of CMT, SCC has been applied to 477 mammary lobe and ERM has been applied to 652 lobes. According to our outcomes 51,77% of cows and 28,04% of udder quarters had positive results of CMT. CMT ratio was higher in Yerli Kara breed, 21-25 kg daily milk yield group, milking with machine group and animals with troubled birth or placental retention history at the same time CMT ratio was lower with animals in 0-2 months period of lactation and farms with good milking hygiene. In addition, we observed a statistically positive correlation between CMT, SCC and ERM. Consequently, high CMT ratio shows that subclinical mastitis is an important disorder for the region. We also showed that CMT and SCC can be used alone for subclinical mastitis diagnose but ERM don't give enough information for diagnose and needs help of other methods to achieve correct diagnose.
Prevalence of subclinical mastitis in dairy cattle in malatya arguvan district
Keywords: Veteriner Hekimliği