1974 TDK TÜRKÇE SÖZLÜK İLE 2011 TDK TÜRKÇE SÖZLÜK 'ÜN KARŞILAŞTIRILMASI - ÜNLÜ, GÖKHAN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Sözlükler bir dilin en kıymetli varlığı olan kelimeleri saklayan hazinelerdir. Bu hazineler zaman içerisinde dilde ihtiyaç duyulması halinde yeni kelimelerin dile girdiğini gösteren ve bir milleti koruma altına alan eserlerdir. Bu çalışmada TDK 1974 Türkçe Sözlük ile TDK 2011 Türkçe Sözlük karşılaştırılarak bu süre zarfında sözlüğe eklenen yeni kelimeler tespit edilmiştir. Çalışmanın giriş kısmında sözlük, tarihî sözlükler, sözlük yapma ilkeleri ve leksikografi ile ilgili bilgiler verilmiştir. Birinci kısımda alfabetik sıraya göre 2011 TDK Türkçe Sözlük'e eklenen kelimeler ve bu kelimelerin sözcük türleri ile TDK 2011 Türkçe Sözlük'e eklenen yabancı kelimeler belirlenmiştir. Bulgular istatistikî verilere dönüştürülerek Türkiye Türkçesinin yaklaşık son kırk yıl içinde geçirdiği değişim tespit edilmeye çalışılmıştır. İkinci kısımda bütün harfler için tespitler yapılmış ve genel değişimler belirlenmeye çalışılmıştır. Üçüncü kısımda ise tespit edilen kelimeler, sayfa sırası, alfabetik sıralama düzenine göre sözcük türleri ile verilmiş, yabancı kelimeler belirtilmiştir. Bu çalışmayı inceleyenlerin bulgular ışığında Türkçenin gelecek yıllardaki değişiminin ne olacağı hususunda öngörüde bulunması hedeflenmiştir. Anahtar Kelimeler: Sözlük, Sözlükçülük Tarihi, Türkçenin Tarihi Sözlükleri, Leksikografi, Türkçeye Giren Yabancı Kelimeler

Dictionaries are the most precious treasure hiding the presence of the words of a language. This treasure shows that the new words enter the language in the language if needed time and space artifacts under the protection of a nation.TDK 2011 and 1974 Turkish dictionary Turkish dictionary comparing the new words added to the dictionary have been identified in this study. At the beginning of the study the dictionary, historical dictionaries, information about the dictionary is given to the principles and Lexicography. The first section in alphabetical order by 2011 TDK Turkish Dictionary words and kinds of words added to the dictionary of the words TDK 2011 Turkish foreign words that have been identified. Results of statistical data converted into Turkish Turkey has tried to determine the changes it has undergone in the last nearly forty years. They are identified for all the letters in the second part and try to determine the overall changes made. The words are detected in the third section, page order, given by forms of words in alphabetical order according to the order, foreign words are listed. Read in the light of those findings of this study to predict what would happen in the next year of change in Turkish aimed there. Key Words: Dictionary, Lexicography History, History Of Turkish Dictionaries, Lexicography, Turkish Foreign Words Entered
Comparing 1974 TDK Turkish Dictionary and 2011 Turkish Dictionary
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı