EĞİTİMLİ İŞSİZLER ORDUSUNA SOSYOLOJİK BİR YAKLAŞIM: ELAZIĞ ÖRNEĞİ - ÇETİN, BEYZADE NADİR (Fırat Üniveristesi, 2004)
Eğitimli İşsizler Olgusuna Sosyolojik Bir Yaklaşım: Elazığ Örneği Beyzade Nadir ÇETİN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı 2004- Sayfa: XIII + 188 Günümüz ekonomik sisteminde ortaya çıkan en önemli sorunlardan biride işsizliktir. İşsizlik, giderek karmaşıklaşan, küreselleşen ve süreklilik arz eden sorunlara sebep olmaktadır. İşsizlik, ekonomik yapıda, kültürel yapıda, toplumsal yapıda ve bireyin psikolojik yapısında ciddi sorunlara neden olan bir olgudur. İşsizlik, dünya ekonomisinde yaşanan değişimlerden dolayı (Post-fordizm, küreselleşme, enformasyon toplumu vb.) kitlesel bir hal almıştır. İşsizliğin etkilediği kitlelerden biri de "eğitimli işsizler" olarak adlandırılan kitledir. Eğitim düzeyi yüksek olmasına rağmen ekonomik yapıda istihdam edilemeyenler, eğitimli işsiz olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizde de aynı özellikleri taşıyan ve sayılan milyonları aşan eğitimli işsiz vardır. Dolayısıyla, Türkiye eğitimli işsizlik sorununu en ciddi yaşayan ülkelerden biridir. Bu çalışmada, işsizlik kavramı teorik olarak analiz edildikten sonra eğitimli işsizlik hadisesi açıklanmış ve eğitim ve gençlik kavramları ile ilişkilendirilmiştir. Çalışmanın uygulama kısmında ise; eğitimli işsizlerin demografik, sosyo-kültürel ve sosyo- psikolojik özellikleri anket verileri kullanılarak gösterilmiştir. Anahtar Kelimeler: İş, işsizlik, eğitimli işsizlik, eğitimli işsizler, küreselleşme, post-fordizm III

A Sociogical Aproach To The Phenomenon Of Educated Unemployed: Case Study Of Elazığ Beyzade Nadir ÇETİN Fırat University Institute of Social Sciences Main Science Branch of Sociology One of the crucial problems emerged within the current economic system is the unemployment. Unemployment leads matters that day by day become more complicated, more global and have a continious trend. Unemployment is a fact that have many negative impacts on the economic, cultural and social structures, and on the pschologly of the individual. Due to the changes in the world economy (Post-fordism, globalism, information society etc.) nowadays unemployment is a problem that affect masses. One the groups affected by the unemployment is the group called "the educated enemployed". Those who cannot be hired in the economic structure despite their high literacy level are named as "the educated unemployed". There exist millions of "the educated unemployed" that have the same characteristics in our country, too. Therefore Turkey is among the countries that seriously face "the educated unemployment" problem. In this study, after a theoritical analysis for the term "unemployment", the phenomenon of "the educated unemployment" has been clarified, and connected to the concepts of "education" and "youth". In the application section of the study, the demographic, socio-cultural and socio-psychological features of the "the educated unemployed" have been depicted by using related survey data. Key Words: Work, unemployment, educated unemployment, the educated unemployed, globalism, post-fordism rv
A sociogical approach to the phenomenon of educated unemployed: Case study of Elazığ
Keywords: Sosyoloji; Sociology