Munzur Nehri’ndeki Salmo macrostigma (Dumeril, 1858)’nın Bazı Büyüme Parametrelerinin Tahmini - Yüksel, Fahrettın; Makal, Fethiye; Çoban, Mehmet Zülfü (My University, 2020)
Bu çalışmada, Tunceli İli sınırları içerisindeki Munzur Nehri’nde bulunan ve kırmızı benekli alabalık olarak isimlendirilen Salmo macrostigma (D., 1858)’nın büyüme özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Ocak 2015 ile Aralık 2015 tarihleri arasında Munzur Nehri’nde gerçekleştirilmiştir. Popülasyonun tamamını temsil edecek şekilde farklı boy gruplarından 165 adet balık numunesi uzatma ağı, serpme ağı, elektroşoker cihazı ve olta kullanılarak yakalanmıştır. Yaş tayini, ilgili literatürler kullanılarak pullardan yapılmıştır. Populasyonun I-VIII yaş grupları arasında dağılım gösterdiği ve dişi/erkek oranının 1:0.96 olduğu belirlenmiştir. Bu oranın istatistiki olarak 1:1’den farklı olmadığı hesaplanmıştır. Balıklarda boy-ağırlık ilişkisinin belirlenmesinde kullanılan non-lineer regresyon analizinde dişilerde izometrik büyüme (b=2.9854), erkeklerde negatif allometrik büyüme (b=2.7251) ve tüm bireylerde negatif allometrik büyüme (b=2.8509) tespit edilmiştir. İncelenen balık numunelerinin toplam boyları 12-36 cm, vücut ağırlıkları 22.9-490 g arasında değişiklik göstermiş ve kondisyon faktörü 1.19 olarak hesaplanmıştır. Von Bertalanffy denklemine göre büyüme parametreleri erkekler için K=0.08 yıl-1, L?=56.58 cm, W?=1696.3 g, t0=-2.06 yıl ve dişiler için K=0.10 yıl-1, L?=55.8 cm, W?=1949.6 g, t0=-1.61 yıl olarak tahmin edilmiştir. Büyüme parametrelerinin aynı tür için yapılan farklı çalışmalarla karşılaştırılmasında kullanılan büyüme performans indeksi (?') erkeklerde 5.55 ve dişilerde 5.74 olarak belirlenmiştir.
Keywords: Yaş; Büyüme; Munzur nehri; Salmo macrostigma